Een van de vrouwen tijdens een oefening
NOS Nieuws

Eerste vrouwen slagen voor zware Amerikaanse legertraining

Voor het eerst in de geschiedenis zijn twee vrouwelijke soldaten geslaagd voor de loodzware militaire opleiding van een speciale divisie van het Amerikaanse leger. "Onze studenten zijn 62 dagen lang zowel mentaal als fysiek volledig uitgeput", schrijft de militaire school in een verklaring.

De vrouwen werden klaargestoomd voor het 75ste regiment van het Amerikaanse leger. Een speciale divisie die in grote oorlogen onder meer wordt ingezet bij operaties achter de vijandelijke linie. Het regiment kreeg in Afghanistan bijvoorbeeld de opdracht om kopstukken van de Taliban uit te schakelen.

"Tijdens deze opleiding vragen wij het uiterste van onze soldaten", schrijft de militaire school. "Ze worden voortdurend op de proef gesteld terwijl ze hongerig en moe zijn." Het slagingspercentage van de opleiding is laag. Zo'n vijftig procent van de studenten haakt in de eerste fase af.

Eerste vrouwen geslaagd voor Army Rangers-opleiding

Speciale divisie

De twee vrouwen slaagden samen met 96 andere soldaten. Toch kunnen de twee niet meteen beginnen in het 75ste regiment, omdat er nog geen vrouwelijke soldaten worden toegelaten tot de speciale divisie.

De Amerikaanse minister van Defensie wil dat vrouwen vanaf volgend jaar ook in de allerzwaarste onderdelen van het leger kunnen meedoen. Dit jaar werden daarom negentien vrouwen toegelaten tot speciale militaire opleidingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl