Albino-kinderen in Tanzania lopen groot gevaar.
NOS Nieuws

Verminkte albinokinderen krijgen prothesen in VS

Vijf verminkte albinokinderen uit Tanzania krijgen volgende maand in een Amerikaans ziekenhuis prothesen. Hun armen of handen zijn afgehakt in opdracht van medicijnmannen, die er toverdrankjes en talismannen van maken. De Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie Global Medical Relief heeft de kinderen naar de VS gehaald.

Albinokinderen krijgen prothesen in VS

De 17-jarige Kabula is een van de kinderen. Ze lag samen met haar moeder te slapen in hun huis in Tanzania, toen mannen met kapmessen er binnendrongen. Met drie slagen hakten ze haar arm af. Ze moet er nu de hele tijd aan denken wat ermee is gebeurd. "Hebben ze mijn arm ergens voor gebruikt of gewoon weggegooid?"

Albinokinderen, maar ook volwassen albino's, lopen groot gevaar in Tanzania. De afgelopen vijftien jaar zijn er 75 albino's vermoord.

Ondanks inspanningen van mensenrechtenorganisaties om er een eind aan te maken, blijft het bijgeloof hardnekkig. Mensen denken dat de botten van albino's geluk brengen, bijvoorbeeld dat ze iets winnen of dat hun bedrijf grotere winsten zal maken.

70.000 euro

Volgens een medische organisatie die in Tanzania en Zimbabwe werkt, kan een complete set voeten, handen en genitaliën meer dan 70.000 euro opleveren.

Om de albino-kinderen te beschermen, zijn er de afgelopen jaren verschillende aparte schooltjes voor hen opgericht. Maar nog steeds worden er kinderen het slachtoffer.

Kabula en vier andere kinderen hebben geluk gehad. De Amerikaanse Elissa Montani was zo ontdaan door hun verhaal dat ze besloot deze vijf kinderen te helpen. "Zodat ze weer een productief leven kunnen leiden en niet meer als monsters worden gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl