NOS Nieuws

Britten benieuwd naar Banksy's anti-pretpark

Een Assepoester die verongelukt is met haar droomkoets, tot opwinding van de paparazzi. Een miniatuurdorp waar de ME net de straten heeft schoongeveegd. Een desolaat en vervallen sprookjeskasteel.

Het is allemaal te zien in "de meest teleurstellende nieuwe trekpleister van Groot-Brittannië": Dismaland. De naam combineert Disneyland met het Engelse woord voor troosteloos, dismal.

Banksy opent "pretpark" in Zuid-Engeland

Het project in het verlaten zwembad Tropicana van Weston-super-Mare is opgezet door Britse kunstenaar Banksy. Met een vette knipoog neemt hij het kapitalisme, de consumptiemaatschappij en media op de hak. In een persbericht belooft hij "kunst, attracties en laagdrempelig anarchisme".

Banksy noemt het een bemusementpark, een verwonderland. "Het is een familiepark dat niet geschikt is voor kleine kinderen." Banksy werkte ervoor samen met 58 andere kunstenaars, onder wie Damien Hirst.

I'm an imbecile

Omdat Banksy koos voor de vergane glorie van de badplaats, zijn er in Dismaland veel parodieën van klassieke attracties uit Britse kustplaatsen te vinden. Zo is er een janklaassenvoorstelling met een verwijzing naar pedofiel Jimmy Savile, een vijver met modelbootjes vol vluchtelingen en een karikaturist die alleen de achterkant van je hoofd tekent.

Ook kunnen bezoekers proberen met pingpongballen een aambeeld om te gooien. Voor de kinderen is een bovendien een gitzwarte heliumballon met 'I'm an imbecile' erop.

  • PA Photos Ltd / Hollandse Hoogte
    Het park lijkt een nachtmerrie van Disneyland te zijn
  • The Sun/News Syndication
    Zo is het met Assepoester slecht afgelopen
  • The Sun/News Syndication
    En rijdt Magere Hein mee in de botsauto's
  • The Sun/News Syndication
    Vluchtelingen verdringen de miniatuurbootjes
  • PA Photos Ltd / Hollandse Hoogte
    En bejaarden worden aangevallen door angstaanjagende meeuwen
  • The Sun/News Syndication
    Bezoekers worden goed gescreend voordat ze naar binnen mogen
  • PA Photos Ltd / Hollandse Hoogte
    Banksy werkte samen met 58 andere kunstenaars
  • PA Photos Ltd / Hollandse Hoogte
    Alle kunstwerken hebben maatschappijkritische thema's als kapitalisme, macht en media

In het diepste geheim bereidde Banksy het project voor. Slechts vier mensen uit de gemeenteraad wisten ervan af, pottenkijkers werden op afstand gehouden met de smoes dat er filmopnames plaatsvonden in het zwembad.

Banksy benadrukt dat het park geen directe aanval is op Disney. "Ik heb alle afbeeldingen van Mickey Mouse verboden", schrijft hij in een persbericht. "Het is een themapark met als thema dat themaparken grotere thema's zouden moeten hebben."

Het park blijft open tot 27 september. Elke dag zijn er 4000 kaartjes beschikbaar, à 3 pond per stuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl