Doris Lessing
NOS Nieuws

Nobelprijswinnaar Lessing jarenlang gevolgd door MI5

De Britse inlichtingendienst MI5 heeft jarenlang Nobelprijswinnaar Doris Lessing gevolgd. Ze werd scherp in de gaten gehouden omdat ze communistische sympathieën koesterde. Haar dossier is nu openbaar gemaakt.

De schrijfster kwam als twintiger in beeld bij MI5, toen ze als inwoner van de Britse kolonie Rhodesië in 1943 opviel door haar linkse en anti-imperialistische ideeën. Een van de eerste documenten in het dossier is een uitnodiging voor de Left Book Club die Lessing organiseerde met haar man, een Duitse communist.

"De discussies die daar worden gevoerd", staat in een verslag over de bijeenkomsten, "lopen meestal uit op anti-Britse, anti-kapitalistische, anti-imperialistische opsnijderij". De infiltrant merkte ook op dat "mensen met buitenlandse accenten" er met RAF-personeel (Britse luchtmacht) in contact kwamen.

​Alles wat zwart is, is prachtig, maar blanke mensen en zaken zijn gevaarlijk.

Uit het dossier over Doris Lessing

Aan haar jeugd in Rhodesië heeft ze bedenkelijke overtuigingen overgehouden, staat in het dossier. "Ze heeft een diepe haat tegen de rassenscheiding. Alles wat zwart is, is prachtig, maar blanke mensen en zaken zijn gevaarlijk."

MI5 bleef haar in de gaten houden toen ze in 1949 naar Londen verhuisde. Ze werd niet alleen met argusogen gevolgd bij een bezoek aan de Sovjet-Unie, maar ook in haar dagelijks leven. Zo is er een piepkleine advertentie opgenomen uit de Daily Worker waarin ze een huurder zocht. Ook haar lidmaatschapskaarten van de Communistische Partij zijn aanwezig.

'Doris Lessing had extreem linkse gedachten'

Onzedelijk

Uit een verslag uit 1956 blijkt dat MI5 haar van tijd tot tijd ook schaduwde. "Haar flat wordt geregeld bezocht door mensen van verschillende nationaliteiten, onder wie Amerikanen, Indiërs, Chinezen en negers." Omdat sommige van die bezoekers langer bleven en vaak ongetrouwd waren, concludeert MI5 dat de flat mogelijk werd gebruikt "voor onzedelijke praktijken".

Toen de Russen hardhandig de Hongaarse Opstand neersloegen in 1956, bekoelde Lessings passie voor de communisten. Vanaf toen werd ze minder in de gaten gehouden. Toch werd het dossier pas in 1964 afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl