Turkse tanks aan de grens met Syrië
NOS Nieuws

VS wil grotere rol Turkije in anti-IS-strijd

De Verenigde Staten willen dat Turkije meer doet in de strijd tegen Islamitische Staat. Minister Carter van Defensie zegt dat vooral de bewaking van grenzen nu tekortschiet en dat IS daarvan profiteert.

Turkije grenst in het zuidoosten aan Syrië en Irak, de landen waar IS een kalifaat heeft uitgeroepen. Volgens Carter kan IS gemakkelijk goederen van Turkije naar het kalifaat brengen. Ook jihadisten die zich bij IS willen aansluiten hebben het te makkelijk, aldus de minister.

Carter zegt dat hij met zijn Turkse collega overlegt over betere grensbewaking. Turkije lijkt volgens hem bereid om aan de Amerikaanse wens tegemoet te komen.

Incirlik

Vorige maand bereikten de Verenigde Staten en Turkije een akkoord over het gebruik van de vliegbasis Incirlik in de strijd tegen IS. Amerikaanse F-16's kregen toen toestemming om vanaf de Turkse basis gevechtsmissies tegen IS uit te voeren. Carter noemt die stap belangrijk, maar zegt ook dat dat niet genoeg is. Zo zouden de Turken zelf ook meer bombardementen op IS-stellingen moeten uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl