NOS Sport

Bolt kan dopinggevecht niet in zijn eentje winnen

Bolt moet in Peking vooral over doping praten

Bestookt met vragen over doping heeft Usain Bolt tijdens een massaal bezochte persconferentie in Peking zijn licht laten schijnen over de WK atletiek die zaterdag in de hoofdstad van China beginnen. Gevraagd naar het duel tussen hem en de vroegere dopingzondaar Justin Gatlin op de 100 meter, deed Bolt een oproep aan alle atleten zich in te zetten voor een schone sport. "Ik kan het niet in mijn eentje. Het is een verantwoordelijkheid van alle atleten."

Op de plek waar hij zeven jaar geleden de wereld aan zijn voeten kreeg met drie indrukwekkende, gouden races gaat Usain Bolt proberen zijn hegemonie als snelste sprinter ter aarde te bevestigen. In het karakteristieke 'Vogelnest'van Peking veroverde de Jamaicaan, die vrijdag zijn 29ste verjaardag viert, in 2008 op grootse wijze drie olympische titels.

De komende negen dagen hoopt Bolt op de memorabele plek drie wereldtitels aan zijn imposante erelijst toe te voegen.

Na zijn zegetocht tijdens de Olympische Spelen in Peking verzamelde Bolt acht wereldtitels. Dat hadden er negen kunnen zijn als hij vier jaar geleden in de finale van 100 meter in Daegu niet was gediskwalificeerd wegens een valse start. In Peking begint Bolt komend weekeinde met de 100 meter, vervolgens staan de 200 meter en 4x100 meter op het programma. Die drie nummers vormen al jaren zijn domein. Of dat nog zo is, zal moeten blijken.

Doping, doping, doping

Dat Bolt dit seizoen flets uit de startblokken is geschoten, was in Peking aan de vooravond van de WK amper onderwerp van gesprek. De recente onthullingen over jarenlang gerommel met dopingstests leidden tot een stortvloed aan vragen over doping. "Het enige woord dat steeds valt is doping, doping, doping. Alle vragen gaan over doping. Het is jammer dat dit onderwerp centraal staat en niet de competitie",

In Peking wordt op de 100 meter een duel verwacht tussen Bolt en Justin Gatlin, die dit seizoen de beste tijd op de 100 meter achter zijn naam heeft staan. Wereldrecordhouder en titelverdediger Bolt is nooit op doping betrapt, de Amerikaan zat al twee schorsingen uit wegens het gebruik van verboden middelen. Gatlins tweede positieve test in 2006 had hem eigenlijk een levenslange schorsing moeten bezorgen, maar omdat hij goed meewerkte met de dopingautoriteiten werd hij voor acht jaar uitgesloten.

Die straf werd later gereduceerd tot vier jaar, waardoor Gatlin dit weekeinde de voornaamste uitdager van Bolt kan zijn. De Jamaicaan heeft er geen moeite mee tegen een dopingzondaar te moeten lopen. De regels bepalen nu eenmaal dat Gatlin aan wedstrijden kan deelnemen.

"Verantwoordelijkheid bij iedereen"

"Mensen zeggen dat ik in het belang van de sport moet winnen", zei Bolt. "Maar er zijn veel meer atleten die al hun hele carrière schoon lopen. Ik kan het niet in mijn eentje. Het is een verantwoordelijkheid van alle atleten om de sport te beschermen en te strijden tegen valsspelers."

Bolt liep bij de WK in Berlijn (2009) wereldrecords op de 100 meter (9,58) en 200 meter (19,19). Hij verbeterde toen 'zijn recordtijden waarmee hij tijdens de Olympische Spelen in Peking de wereld verraste. Dat Gatlin dit seizoen sneller is, baart de Jamaicaan geen zorgen. "Tijdens kampioenschappen komt bij mij alles samen. Ik ben gelukkig. Ik ben klaar om te presteren.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl