Als er met MDMA is geknoeid kan het tot vergiftiging leiden
NOS Nieuws

Meer vergiftigingen door geknutselde drugs

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) wordt steeds vaker gebeld over vergiftigingen door nieuwe soorten synthetische drugs die net iets afwijken van gewone cocaïne, heroïne of ghb.

Toxicoloog Irma de Vries van het centrum noemt dat nieuwe psychoactieve stoffen. "Doordat de chemische structuur een beetje verschilt van de klassieke drugs, vallen ze buiten de drugswetgeving. Daardoor worden ze heel makkelijk op de markt gebracht en vinden ze makkelijk aftrek."

De Vries uitte op NPO Radio 1 haar zorgen daarover: "Als er geknutseld is met drugs weet je niet goed wat zo'n pil doet. Er is weinig bekend over de effecten en dus ook niet over alle nare effecten die kunnen optreden."

Overdosis medicijnen

Het NVIC werd vorig jaar tienduizenden keren door huisartsen en medisch specialisten gebeld voor advies over een geval van vergiftiging. In totaal ging het om bijna 39.000 vergiftigingen van mens en dier.

In de meeste gevallen ging het om vergiftiging door medicijnen of schoonmaakmiddelen. Bij volwassenen zijn de medicijnen vaak bewust geslikt in een poging een einde aan het leven te maken. Bij kinderen gaat het vaak per ongeluk. Een kind vindt een strip medicijnen waarvan het dan denkt dat het snoepjes zijn.

Chocolade

Vorig jaar waren er zo'n 4000 vergiftigingen van dieren waarvoor de hulp van het centrum werd ingeroepen. De Vries: "Dat kan zijn omdat dieren planten of besjes opeten die giftig zijn, maar ook bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komt het geregeld voor dat honden in huis chocolade opeten waar ze niet tegen kunnen. Verder kan het zijn dat een kat wordt behandeld met vlooienmiddelen voor honden. Daar worden ze erg ziek van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl