NOS Nieuws

Tweede Kamer steunt nieuw hulppakket Griekenland

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen bezwaar tegen het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. VVD, PvdA, D66 en de twee leden van de Groep Kuzu/Öztürk vinden dat het kabinet in Brussel 'ja' mag zeggen tegen de leningen van 86 miljard euro. Zij hebben samen 90 zetels.

Er was één VVD-Kamerlid dat met de oppositie meestemde tegen het derde steunpakket: Joost Taverne. Hij wilde zijn besluit niet toelichten.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt over de tegenstem van Taverne dat het "misschien de worsteling van de VVD-fractie wel mooi weergeeft". Hij wijst erop dat Taverne voortdurend kritisch is geweest over nieuwe steun aan Athene. Het kwam dan ook niet onverwacht, aldus Zijlstra.

De Kamer kwam vandaag terug van reces om over het nieuwe steunpakket te praten. Het grootste deel van de oppositie is tegen, maar om verschillende redenen.

Rutte: "Ik praat altijd rechtstreeks met de kiezer"

Over de balk

De PVV is principieel tegen elk nieuw reddingspakket. De SP en GroenLinks willen Griekenland wel steunen, maar vinden het voorliggende pakket niet goed voor Griekse bevolking, omdat er te veel bezuinigingen in zitten.

Het CDA vindt dat de Grieken de Europese regels te vaak aan hun laars hebben gelapt. Volgens deze partij kan de euro alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing, ook echt een laatste waarschuwing is.

Verkiezingsbelofte

Veel partijen vielen de VVD en premier Rutte hard aan. De VVD omdat die partij gisteren besloot het pakket te steunen, terwijl ze eigenlijk tegen is. De premier vanwege het breken van zijn verkiezingsbelofte dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan.

De stemming over allerlei moties riep verwarring op. De VVD stemde uiteindelijk niet voor een motie van D66-leider Pechtold om het derde pakket te steunen. Maar volgens premier Rutte was dat ook niet nodig, omdat de Kamer formeel geen 'ja' hoeft te zeggen tegen nieuwe steun voor Griekenland. De VVD was het daarmee eens en vond de D66-motie overbodig. De PvdA stemde wel voor de motie. De oppositie vond de gang van zaken vreemd en verdacht de VVD'ers ervan dat zij zich niet wilden uitspreken.

Een motie van wantrouwen van Wilders tegen het kabinet kreeg alleen steun van de PVV en het Kamerlid Bontes.

Ook Duitsland heeft vandaag ingestemd met het derde steunpakket voor Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl