NOS Nieuws

Komt kunstenaar Banksy met parodie op Disneyland?

Bouwt straatkunstenaar Banksy nu een pretpark?

Alleen al de geruchten zijn genoeg om fans van de befaamde street artist Banksy naar de Britse badplaats Weston-super-Mare te lokken. Banksy en zijn team zouden daar in het diepste geheim bezig zijn een pretpark op te zetten, dat de draak steekt met Disneyland. Een naam circuleert ook al voor het pop-up kunstwerk: Dismaland, waarin het Engelse woord dismal zit, wat akelig of sinister betekent.

De locatie is een vervallen, voormalig zwembadterrein in de buurt van het strand van Weston. Rond het terrein zijn afzettingen geplaatst, die de bezoeker het idee moeten geven dat er een speelfilm wordt opgenomen. Cameraploegen zijn er nog steeds niet gesignaleerd en ook geen acteurs. Wel hebben verschillende Britse media mensen gezien, die worden gerekend tot de kring van medewerkers van Banksy.

Bovendien, het bedrijf dat de verbouwing doet van het complex is geregistreerd als Dismaland Ltd. Daar zouden ook weer mensen bij betrokken zijn waarvan bekend is dat ze banden hebben met de kunstenaar.

Geheimzinnigheid

Die geheimzinnigheid past wel rond de Britse kunstenaar, van wie nog steeds niet met zekerheid de identiteit is vastgesteld. Hij is vooral bekend geworden met graffiti die kritisch zijn over de politiek en die de consumptiemaatschappij op de hak nemen.

Ook heeft Banksy afbeeldingen aangebracht aan de Palestijnse kant van de muur met Israël. Volgens de kunstenaar maakt die muur van 'Palestina de grootste open gevangenis van de wereld'.

Muurschildering in Beit Hanoun, vermoedelijk van Banksy

Sprookjeskasteel

Boven de muren van het voormalige zwemparadijs in Weston zijn al objecten te zien die doen denken het sprookjeskasteel van Disneyland, maar dan de vervallen variant. Ook denken mensen dat ze een figuur herkennen die lijkt op Mickey Mouse. Daarnaast is er een immense gekleurde windmolen te zien, van het soort dat al generaties wordt verkocht in souvenirstallen aan het strand.

Banksy is vooral bekend van zijn muurschilderingen. Als de kunstenaar inderdaad achter het vermoedelijke pretpark zit, betekent dat een uitbreiding van zijn werk naar driedimensionale objecten.

Inkomsten

De middenstand van Weston ziet de fans van Banksy graag komen. Een expositie van Banksy in Bristol trok in 2009 meer dan 300.000 bezoekers in drie maanden tijd en bracht naar schatting 14 miljoen euro aan extra omzet naar de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl