NOS Nieuws

Sail geopend, drukte langs het water én op de weg

De eerste zeilschepen van de Sail-In zetten over het Noordzeekanaal koers naar Amsterdam. Bij de sluizen in IJmuiden en langs de kant van het kanaal staan veel mensen te kijken naar de passerende historische schepen. Op de wegen naar het evenement is het druk.

Bij de eerste lichting die door de sluizen ging, zat ook het vlaggenschip van de Sail-In Parade: De Amsterdam. Aan boord zijn zo'n 150 gasten, onder wie Sail-beschermheer prins Maurits en burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Prins Maurits luidde bij vertrek de scheepsbel, waarmee de parade officieel was geopend.

Het 76 meter lange zeilschip zal rond 14.00 uur in Amsterdam aankomen. Daar wacht een officieel onthaal met onder meer saluutschoten en een vlaggengroet.

Files

De organisatie verwacht de komende dagen zo'n 2 miljoen bezoekers. Dat het evenement in trek is, is te merken op de wegen. Op de A9 staat tussen Amstelveen en IJmuiden stond vanmorgen bij elkaar zo'n 18 kilometer file; dat is nu wat afgenomen. Omdat automobilisten de snelweg mijden, is er oponthoud ontstaan op de A10. Ook op de lokale wegen naar het Noordzeekanaal is het druk.

Verslaggever Edwin van den Berg vaart tussen de schepen. "De eerste schutting van de sluis is volgens planning gegaan. Zo'n negen grote zeilschepen en wat kleinere zijn door de sluis." Aan de andere kant van de sluis is het druk met grote en kleine bootjes die de zogeheten tallships, grote zeegaande zeilschepen, opwachten.

Kleine bootjes

"Het is vooral spannend wat de kleine bootjes gaan doen", zegt het hoofd operations van de haven van IJmuiden. "Iedereen heeft z'n plek in de parade. We proberen een mooi langgerekt lint van schepen te creëren."

Of het allemaal gaat zoals gepland, hangt vooral af van de honderden kleinere bootjes die meevaren. "Die kennen onze planning natuurlijk niet. Tegen sommigen moeten we zeggen: vaar door en ga aan de kant. Daar zijn we druk mee."

Een toeschouwer die langs de kant zit kan dat beamen. "Het is de vierde keer dat we hier zitten. Ik heb een keer meegevaren, maar dat doe ik nooit meer. Het was steeds: pas op, kijk uit."

"Al die lijnen en al die stagen", zegt een toeschouwer die jarenlang op zee heeft gezeten. "Het is een feest voor ons allemaal. Ik vind het schitterend."

Niet iedereen is zo euforisch over Sail. Een bewoner van de Javakade baalt van een dampende mobiele frituurkraam voor de deur, en besluit er de brui aan te geven. "We hebben het bezoek afgezegd", vertelt hij verslaggever Jeroen de Jager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl