De compositietekening van de man die ervan verdacht wordt de bomaanslag te hebben gepleegd
NOS NieuwsAangepast

Thaise politie geeft tekening verdachte Bangkok vrij

De Thaise politie heeft een compositietekening vrijgegeven van de man die ervan wordt verdacht de bomaanslag in Bangkok te hebben gepleegd. Ook is er een beloning van ruim 25.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

De politie zegt dat de verdachte uit Europa of het Midden-Oosten komt. De tekening is gebaseerd op beelden van bewakingscamera's en de verklaring van een motortaxichauffeur, die de verdachte vermoedelijk een lift heeft gegeven.

Op de bewakingscamera's is te zien dat een jongeman in een geel shirt kort voor de aanslag op een bankje gaat zitten, zijn rugzak afdoet en wegloopt. Twee mannen gaan voor hem staan en lijken hem opzettelijk af te schermen. Volgens de politie zijn deze twee ook verdachten.

Er zijn nog geen arrestaties verricht. De aanslag is niet opgeëist. De autoriteiten hebben nog geen idee wie erachter zitten.

Speculaties

In Thailand wordt erover gespeculeerd dat er mogelijk Oeigoeren, een islamitische minderheid, achter zitten, zegt NOS-correspondent Michel Maas. Onlangs is een groep Oeigoeren uitgezet naar China. Sommige Thai denken dat Oeigoeren uit wraak de aanslag hebben gepleegd. Maar hier zijn geen bewijzen voor.

Oeigoeren strijden al jaren voor een onafhankelijke staat in Xinjiang, een regio in het noordwesten van China. De laatste jaren hebben Oeigoeren een aantal terreuraanslagen gepleegd in China.

Tempel

In Bangkok is de tempel weer geopend waar maandag 22 mensen om het leven kwamen. Er zijn minder toeristen dan gebruikelijk. Wel bidden veel monniken op straat bij de hindoetempel, vertelt Michel Maas. Ook zijn er bloemen gelegd. De krater op de plek van de aanslag is gevuld met cement.

Militairen en agenten bewaken de plek van de aanslag in Bangkok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl