Herman Ram, directeur Dopingautoriteit
NOS Sport

'Geloofwaardigheid Nederlandse dopingbestrijding in het geding'

Door de daling van het aantal controles is de geloofwaardigheid van de Nederlandse dopingbestrijding in het geding, vindt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit: "Als het gaat om de omvang van ons programma vind ik dat we een probleem hebben."

De Nederlandse dopingcontroles worden via sportkoepel NOC*NSF gefinancierd uit gelden van De Lotto. Omdat de opbrengsten van die kansspelorganisatie al jaren teruglopen, moet Ram steeds meer concessies doen. Het aantal controles van Nederlandse atleten daalde in de afgelopen tien jaar met een kwart.

Aantal dopingcontroles nationaal programma

2005200620072008200920102011201220132014
2361221122671946206520581965181019101764

Verdubbeling nodig

"Dat is een lastige situatie en langzamerhand eigenlijk ook niet meer te verklaren", zegt Ram, die vindt dat Nederland meer moet doen dan het ooit eerder heeft gedaan. "Wij willen toptien zijn in de wereld als het om de sport gaat. Laat ons dan ook toptien zijn als het gaat om dopingcontroles. Dan wil ik in ieder geval een verdubbeling van het budget en een verdubbeling van het aantal dopingcontroles."

Op dit moment schat Ram dat Nederland rond de vijfentwintigste plaats staat als het gaat om het aantal controles: "Roemenië, Polen, België en India staan dan bijvoorbeeld boven ons, terwijl ze het sportief minder goed doen.''

Dopingwet loopt weer vertraging op

Jaloers op Denemarken

Ram kijkt met een jaloerse blik naar het budget van zijn Deense collega Michael Ask, die het aantal controles in Denemarken kan laten stijgen. Anti Doping Danmark wordt niet gefinancierd uit lottogelden, maar rechtstreeks door de overheid.

"Vorig jaar was er brede politieke consensus dat er meer geld moest komen voor dopingbestrijding", legt Ask uit. "Nu krijgen we iets minder dan drie miljoen euro per jaar. Dat wordt in de komende jaren stapsgewijs verhoogd tot ons budget in 2018 met de helft gestegen is."

33 bloedtests

De Deen verbaast zich over het lage aantal bloedcontroles in Nederland. Tegenover de enkele tientallen tests in ons land staan er minstens 300 in Denemarken.

"In Denemarken hebben we circa honderd topsporters in het testprogramma en hun bloedwaarden worden steeds gecontroleerd. Ze moeten ieder minstens drie dopingtests per jaar doen", zegt Ask. "Als je het hoogste niveau wilt halen wat betreft dopingbestrijding, dan moet je zo'n programma hebben."

In Nederland krijgt de Dopingautoriteit geen aparte financiering voor bloedtests. In 2014 kwam Herman Ram daarom niet verder dan 33 bloedcontroles, veel te weinig om een betrouwbaar beeld te krijgen van een groot aantal atleten.

"Dat is steeds moeilijker te verkopen," geeft Ram toe. "Ook aan het buitenland, omdat we eigenlijk niets kunnen leveren aan het programma waar andere landen wel aan bijdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl