NOS Nieuws

Poetin duikt met mini-onderzeeër naar scheepswrak bij de Krim

Putin bezoekt scheepswrak in mini-onderzeeër

President Poetin staat bekend om zijn avontuurlijke stunts. Vandaag was dat weer even te zien. In een mini-onderzeeër daalde hij af naar de bodem van de Zwarte Zee bij de Krim om een onlangs ontdekt Byzantijns scheepswrak met eigen ogen te bekijken.

Eerder verkende de Russische leider al de Finse Golf en het Baikalmeer in duikbootjes. Ook bestuurde hij een blusvliegtuig en was in 2011 te zien hoe hij twee oude Griekse amforen opdook. Zijn woordvoerder erkende later dat de potscherven voor de president waren klaargelegd op de bodem van de Zwarte Zee.

Het Byzantijnse wrak voor de kust van de Krim waar de Russische leider vandaag naar afdaalde, is wel authentiek. Het zou meer dan duizend jaar oud zijn. Vanuit de onderzeeër zei Poetin dat hij hoopte dat de vondst nieuw licht zou werpen op de geschiedenis van Rusland.

  • Hollandse Hoogte
    Met de onderzeeër daalde Poetin 83 meter af naar de bodem van de Zwarte Zee
  • Hollandse Hoogte
    De vondst van het 125 meter lange wrak werd eind mei bekend
  • Hollandse Hoogte
    Het wrak zou dateren uit de negende of tiende eeuw
  • EPA
    Na de duikexpeditie stapte Poetin weer aan wal in de haven van Sebastopol

Het is Poetins derde bezoek aan de Krim sinds de annexatie door Rusland. Hij verdedigde opnieuw de inlijving van het schiereiland vorig jaar, na een referendum. "Ze hebben voor de hereniging met Rusland gestemd, zo is het, punt uit", zei de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl