Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn
NOS Nieuws

Herbeoordeling pgb's moet 1 oktober klaar zijn

Gemeenten moeten haast maken met de herbeoordeling van persoonsgebonden budgetten (pgb's). Staatssecretaris Van Rijn heeft ze een brief gestuurd met die boodschap. Ze hebben tot 1 oktober de tijd.

De meeste mensen met een pgb krijgen zo'n zorgbudget op basis van een beoordeling die op 1 januari 2016 afloopt. Het gaat om ongeveer 125.000 gevallen.

Chaos voorkomen

Om chaos te voorkomen moeten de gemeenten voor 1 oktober opnieuw de situatie van die mensen beoordelen. Ze moeten kijken of zorgbehoevenden volgens de nieuwe regels nog steeds recht hebben op hetzelfde bedrag en dezelfde zorg.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn gemeenten al lang op de hoogte dat ze moeten herindiceren. Alleen de deadline van 1 oktober is nieuw. Volgens hem zijn veel gemeenten al lang bezig met de operatie en is de deadline goed haalbaar.

Niet zo moeilijk

"In veel gevallen is zo'n herindicatie ook helemaal niet zo moeilijk. Vaak kan er gewoon verlengd worden." Hij wijst erop dat sommige gemeenten, zoals Den Bosch, ervoor gekozen hebben alle pgb-rechten een half jaar te verlengen. "Ze nemen meer tijd om de situatie te beoordelen." Volgens de woordvoerder hebben gemeenten die vrijheid.

De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarschuwde vorige maand juist dat de herindicatie-operatie een forse klus is voor de lokale overheden. Ze hebben te weinig ambtenaren om alle gesprekken en onderzoeken te doen. Probleem daarbij is dat nu alle pgb-rechten op hetzelfde moment aflopen.

De VNG kan niet zeggen of de deadline haalbaar is. "Gemeenten zetten alles op alles, maar ze willen het wel zorgvuldig doen. Het gaat ten slotte om mensen", zegt een woordvoerder.

Stilzwijgend

Ook verschillende oppositiepartijen vrezen een nieuwe chaos rond de pgb's. SP, D66 en ChristenUnie willen dat de indicaties voorlopig stilzwijgend worden verlengd.

De veranderingen bij de pgb's brachten staatssecretaris Van Rijn eerder dit jaar in grote politieke problemen. Hulpverleners moesten wekenlang op hun geld wachten door problemen bij de uitvoeringsinstantie SVB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl