Helft van banen Imtech tot nu veiliggesteld
De curatoren van Imtech zijn "hoopvol dat op korte termijn verschillende onderdelen van de divisie Imtech Benelux kunnen worden overgedragen aan nieuwe eigenaren".
Gisteren werd de verkoop bekend van het onderdeel Traffic & Infra aan RCPT Beheer, een onderdeel van investeringsmaatschappij Egeria.
Traffic & Infra richt zich onder meer op de installatie van matrixborden en stoplichten. Van de bijna 2100 medewerkers bij Traffic & Infra houden uiteindelijk 1965 hun baan, waarvan 994 werknemers in Nederland.
Bankrekening
Met de eerdere verkoop van Imtech Marine en de Scandinavische activiteiten van Imtech Nordic zijn nu 9300 van de in totaal 22.000 banen veiliggesteld, waarvan zo'n 2300 in Nederland. Imtech ging vorige week donderdag failliet.
De verkoop van de drie divisies heeft zeker 143 miljoen euro opgeleverd. Daarmee kunnen de toeleveranciers van diensten en materialen betaald worden en kunnen de divisies ook aan andere verplichtingen voldoen. Ook de financiering door banken is deels veiliggesteld.
De curatoren laten ook weten dat ING Bank de bankrekeningen in het weekend weer heeft vrijgegeven, zodat de hoogst noodzakelijke kosten betaald kunnen worden. De Rabobank handhaaft de blokkades op de bankrekeningen.
Spannend
De vakbond CNV hoopt dat er vandaag meer bekend wordt over de verkoop van Imtech Nederland. Bij deze divisie werkt ongeveer de helft van de in totaal 4600 Nederlandse werknemers van Imtech.
"Het is heel erg spannend", zegt Loes Bezemer, bestuurder van CNV Vakmensen in het NOS Radio 1-Journaal. "Wij hopen vandaag weer in gesprek te gaan met de curator over de stand van zaken. Er is hoop, maar mensen zijn heel erg onzeker. Want in een eerder stadium heeft de curator gezegd dat hij bang is dat niet iedereen mee over kan."
Aandeel Imtech
Het aandeel Imtech is met ingang van vandaag door Euronext Amsterdam uit de Midcap-index gehaald en naar de zogeheten lokale markt overgebracht. Gisteren lag de handel stil in afwachting van een bericht over de verkoop. Vrijdag sloot het aandeel op 12 cent. Bij hervatting van de handel jojoot het aandeel van 0 tot 67 procent koerswinst.
Het aandeel is een centenfonds geworden, waarbij een paar centen winst of verlies voor exorbitante koersuitslagen zorgen. Daarmee is Imtech vooral een speelbal van daghandelaren en speculanten. Toen de val van Imtech drie weken geleden inzette, noteerde het aandeel nog bijna 4 euro.
Volgens de curatoren zullen de aandeelhouders overigens niets terugzien van de opbrengsten van de verkochte Imtech-onderdelen.