De politie van Bangkok onderzoekt de plaats waar vandaag een autobom afging
NOS Nieuws

Buiten Europa loopt de toerist bijna overal risico

De aanslag in een toeristische wijk van Bangkok, waarbij vanmiddag ten minste 15 mensen omkwamen, geeft eens te meer aan dat het steeds lastiger wordt om nog een veilige vakantiebestemming te vinden. Kleine eilandstaatjes daargelaten, zijn er buiten Europa en Noord-Amerika nog maar negen landen waar geen enkel negatief reisadvies voor geldt.

Kazachstan, Mongolië, Japan, Zuid-Korea, Brunei en Taiwan zijn de enige landen in Azië waarvoor geen waarschuwing geldt. Afrika kent geen enkel land zonder veiligheidsrisico's en Zuid-Amerika slechts één: Uruguay. De andere twee landen zijn voorspelbaar: Australië en Nieuw-Zeeland.

Uit een uitgebreide vergelijking die de NOS in mei van dit jaar maakte tussen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 2010 en 2015 bleek al dat reizen in het buitenland de laatste jaren steeds gevaarlijker is geworden. De afgelopen zomer is die situatie er niet beter op geworden.

Extremisme

Op veel plaatsen wordt de veiligheid van vakantiegangers vooral bedreigd door terreurdaden die in naam van de islam worden gepleegd. Dit zou ook het geval kunnen zijn in Thailand, waar extremistische moslims in het uiterste zuiden van het land al jaren strijd voeren tegen boeddhisten.

Tot nu toe bleef die strijd beperkt tot het grensgebied met Maleisië en waren toeristen geen doelwit. Maar in april van dit jaar ging al een bom af bij een winkelcentrum op het populaire toeristische eiland Koh Samui. En vandaag was dus een van de drukste locaties in de hoofdstad, in een wijk met veel hotels, doelwit van een aanslag.

Elders in Azië waren in voorbije jaren toeristen al vaker het doelwit. Berucht zijn de aanslagen door moslimextremisten op Bali, de ontvoeringen op de Filipijnen en - aanzienlijk langer geleden - de aanslag op een hotel in de Indiase miljoenenstad Mumbai.

Toeristen en Tunesiërs rouwden eerder dit jaar na de bloedige aanslag op het strand van Sousse

Op veel plaatsen in Afrika en het Midden-Oosten zijn moslim-extremisten actief waardoor daar voor vrijwel alle landen negatieve reisadviezen gelden. De situatie in dit deel van de wereld is de afgelopen maanden alleen maar verslechterd. Eigenlijk zijn alleen Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman nu nog voor het grootste deel veilig.

Ook Tunesië gold eerder dit jaar nog als grotendeels veilig. Het was een van de weinige landen die onder de Arabische lente was opgebloeid. Maar na de aanslagen van eerder dit jaar kreeg de toeristische sector in het land harde klappen.

Het reisadvies voor Tunesië zoals dat luidde een maand vóór de aanslag in Sousse

Natuurgeweld

Overigens blijven er ook veel landen met een negatief of 'waarschuwend' reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarbij het risico van heel andere aard is. Zo zijn er landen waar het gevaar hem vooral zit in de hoge criminaliteit in dat land. Dit geldt bijvoorbeeld voor bekendere reisbestemmingen als Jamaica, Costa Rica en de Dominicaanse Republiek.

Andere landen zijn riskant vanwege natuurgeweld. Zo geldt nog steeds een veiligheidsrisico voor Nepal vanwege de aardbevingen van eerder dit jaar, al is dat land inmiddels van code rood naar code geel/oranje gedaald. Hetzelfde geldt voor Vanuatu, dat een aantal maanden geleden grotendeels door een orkaan werd verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl