Chung Mong-joon wil FIFA-voorzitter worden
NOS Voetbal

Chung: in vier jaar tijd verander ik de FIFA

"In vier jaar tijd kan ik de FIFA veranderen. Als ik word gekozen, blijf ik maar één termijn. Vier jaar dus." De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon windt er geen doekjes om bij zijn presentatie in Parijs als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA.

De 63-jarige Chung ziet zichzelf als crisismanager en hervormer van de in zijn ogen corrupte FIFA. "De FIFA heeft zo corrupt kunnen worden, omdat een en dezelfde persoon en zijn trawanten veertig jaar de leiding over de organisatie hebben gehad. Absolute macht betekent absolute corruptie."

Chung: in vier jaar tijd verander ik de FIFA

Chung vs Platini

De Zuid-Koreaanse zakenman, miljardair en politicus is voormalig lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA. Hij heeft vooralsnog één tegenkandidaat: UEFA-voorzitter Michel Platini. Die is favoriet om Sepp Blatter op te volgen. Chung pakt ook hem hard aan.

"Platini was een geweldige voetballer en hij is mijn vriend, maar hij heeft de problemen binnen de FIFA niet serieus genomen. Hij had veel meer moeten doen om de corruptie de bestrijden", aldus de Zuid-Koreaan.

Platini en Chung moeten voor 26 oktober vijf landen hebben die hun kandidaatstelling steunen om mee te kunnen doen aan de verkiezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl