NOS Nieuws

Gangstarapfilm kaskraker in VS

Amerikaanse rapfilm is kaskraker

De film Straight Outta Compton heeft de hoogste première-omzet ooit geboekt van alle zogeheten 'R-rated'-films (films die alleen bezocht mogen worden als er een volwassene meegaat) die ooit in augustus debuteerden. In een paar dagen werd ruim 56 miljoen dollar (50 miljoen euro) opgehaald, aldus de brancheorganisatie.

Daarmee werd de film American Pie 2 van de eerste plek gestoten. Straight Outta Compton is hiermee hard op weg een van de meest winstgevende films van dit jaar te worden.

De film vertelt het verhaal van de rapgroep Niggaz Wit Attitudes (N.W.A.), die veel bekende rappers voortbracht, onder wie Dr. Dre en Ice Cube. Straight Outta Compton speelt zich af in het Californische Compton in de jaren tachtig, toen de jonge rappers hun gelijknamige album uitbrachten. Toen al stond Compton bekend als een van de gevaarlijkste steden van de Amerika.

Van het album werd het nummer Fuck the Police een begrip in Amerika. Dat lied bevat vijandige teksten over de Amerikaanse politieagenten. Het was destijds een grote hit en wordt nog steeds veel op straat gezongen. Dit tot groot ongenoegen van de politie, die vindt dat de film slecht is voor haar reputatie.

Sinds de schietpartij in Ferguson, waarbij een agent vorig jaar een ongewapende zwarte tiener doodschoot, is de spanning tussen de zwarte bevolking en de politie weer flink toegenomen. Veel zwarten voelen zich systematisch benadeeld door de gezagshandhavers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl