Honderden migranten proberen in de trein te komen die ze naar Servie brengt
NOS Nieuws

Op weg naar Europa: opgepropt in de trein naar Servië

Het is een chaos op het overvolle treinstation van de Macedonische stad Gevgelija, net over de grens met Griekenland. Duwend en trekkend bestormen dagelijks honderden migranten de trein die naar Servië rijdt, het laatste land dat hen van de Europese Unie scheidt. Enkele weken geleden waren het er zo'n duizend per dag, nu zijn het er al twee keer zoveel, zegt het Rode Kruis.

De route omzeilt grotendeels de gevaarlijke bootovertocht over de Middellandse Zee en is daardoor steeds populairder onder migranten die asiel willen in Europa. De vluchtelingen reizen veelal van Turkije per boot naar Griekenland, of over land via Bulgarije. Vanuit Griekenland gaan ze door naar Macedonië en Servië.

Duwen en trekken om in de trein te komen

Onderweg worden ze vaak prooi van mensensmokkelaars en criminele bendes. De migranten willen daarom graag met de trein reizen. Het is een goedkope manier van transport en zo besparen ze geld dat ze anders aan de smokkelaars zouden moeten betalen, die ze in volgepropte busjes vervoeren.

Stampvol

Op het station van Gevgelija lopen de gemoederen op. Zowel bij de verkooppunten waar de migranten hun treinticket moeten kopen, als op de overvolle perrons. Als de trein het station binnenrijdt, snellen de mensen erop af in de hoop nog een zitplek te bemachtigen. Zelfs als de deuren al gesloten zijn, duwen mensen zich nog via de ramen naar binnen.

Als de stampvolle trein het station verlaat, blijven er nog veel mensen op het perron achter. Wachtend op de volgende trein.

Om te voorkomen dat de migranten in Macedonië stranden, krijgen vluchtelingen bij aankomst in het land een doorreisvisum dat drie dagen geldig is. Hoe ze door het land reizen, is aan de vluchtelingen zelf. De meesten proberen Hongarije te bereiken, het dichtstbijzijnde EU-land vanwaar de rest van de unie zonder grenscontroles te bereiken is.

Of dat in de toekomst nog lukt, is de vraag. Hongarije is druk bezig met de bouw van een vier meter hoog hek langs de grens met Servië. Zo willen de Hongaren voorkomen dat illegale immigranten het land binnenkomen; volgens de Hongaarse regering waren dat er alleen dit jaar al 60.000.

De bouw stuit op kritiek van de Verenigde Naties en de EU. Die vinden dat de bescherming van vluchtelingen in het gedrang komt. Ook zouden de maatregelen in strijd zijn met Europese regelgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl