Mobiel bellen
NOS Nieuws

FIOD mag zelf prepaid-telefoons aftappen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD krijgt de bevoegdheid om ook prepaid-telefoons te volgen en af te luisteren. Minister Kamp van Economische Zaken, die gaat over telecom, heeft dat besloten.

Prepaid-telefoons worden veel gebruikt door criminelen, omdat ze anoniem zijn en daardoor moeilijker af te luisteren. Opsporingsdiensten moeten speciale apparatuur inzetten om te achterhalen wie welke telefoon gebruikt.

Niet beschikbaar

Om deze zogeheten IMSI-catchers te kunnen gebruiken, moet de FIOD nu nog aankloppen bij de nationale politie. Te vaak blijkt echter dat de apparatuur niet beschikbaar is. Ook is er nogal eens geen personeel dat de spullen moet bedienen.

Daarom worden de bevoegdheden van de FIOD uitgebreid. De dienst mag de apparatuur zelf aanschaffen en met een busje in de buurt van een verdachte gaan staan.

Misleiden

IMSI-catchers misleiden de telefoon, door net te doen alsof ze een GSM-mast zijn. Als het toestel zich aanmeldt kan de IMSI-catcher een speciale code achterhalen, die gekoppeld is aan het telefoonnummer.

Als het telefoonnummer bekend is, kunnen de speurders de telefoon volgen en afluisteren.

Het kabinet hoopt dat de FIOD daardoor succesvoller wordt bij het opsporen van witwassen, illegale dierenhandel en milieucriminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl