Chris Froome met de rondemissen in Etten-Leur
NOS Wielrennen

Froome met minder hoge verwachtingen in Vuelta

Hij was de sterkste in de Tour de France, maar of hij dat kunststukje in de Vuelta kan herhalen? Chris Froome heeft er op dit moment een hard hoofd in.

"Ik weet dat het een heel zware klus wordt om te proberen weer op het niveau van de Tour te rijden. Het is lastig om twee grote rondes achter elkaar te rijden. Op dit moment begin ik er niet met heel hoge verwachtingen aan", kijkt Froome vooruit naar de start van de Ronde van Spanje, zaterdag in Puerto Banús.

Zoete smaak

Froome reed zondag het criterium van Etten-Leur en won, voor Alberto Contador en Bauke Mollema. Drie weken geleden stond hij nog op de hoogste trede van het podium in Parijs. Een overwinning die heel zoet smaakte. "Het voelde alsof mijn tegenstanders dit keer sterker waren. Alle grote namen waren erbij, het verschil was minder groot."

Chris Froome wil nog vaker de Tour winnen

Beschimpt

Froome kreeg tijdens de afgelopen Tour veel over zich heen. Hij werd door het publiek beschimpt en Franse media twijfelden aan zijn kwaliteiten. De Britse kopman van Sky moest veel vragen over doping beantwoorden.

"Gezien de historie van de sport en de renners die voor mij de Tour wonnen, is het normaal dat er vragen worden gesteld. Zolang het vragen blijven en geen schaamteloze beschuldigingen zal ik alles beantwoorden", zegt de Tourwinnaar.

Data vrijgeven

De kopman van Sky is van plan het publiek meer inzicht in zijn kwaliteiten als renner te geven. "Ik wil me fysiologisch laten onderzoeken en die data vrijgeven. Op die manier krijgt iedereen meer informatie over de sportman die ik ben."

Een voorstander om alle trainingsdata af te staan, is hij niet. "Dan geef je het intellectuele eigendom van het team op trainingsgebied weg. Een ploeg als Sky investeert veel in coaches als Tim Kerrison, die de trainingsprogramma's bedenkt. Die verklapt een ploeg niet zomaar."

Ook in de toekomst blijft de Tour het belangrijkste evenement voor Froome. "Ik heb de Tour twee keer gewonnen. Het zou een droom zijn de Tour net zo vaak te winnen als mannen als Merckx, Hinault en Indurain."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl