NOS Sport

Van Rijsselberghe ziet geen koelkasten en tafels meer

Kwaliteit olympisch water beter

Hij stelde de kwaliteit van het olympisch zeilwater al diverse keren aan de kaak, maar Dorian van Rijsselberghe merkt bij het olympisch testevent in Rio de Janeiro dat de omstandigheden iets beter worden.

"De grote attributen zijn eruit. Er drijven geen koelkasten, tafels en stoelen meer in het water. Je ziet nog wel olie drijven en plastic is er ook genoeg. Het blijft vies'', zegt de olympisch kampioen surfen een jaar voor de start van de Olympische Spelen.

Generale repetitie

De zeilers werken deze week het olympisch testevent af in Rio. Voor Van Rijsselberghe enorm belangrijk. "Dit is de generale repetitie. Als je hier niet bent en je wilt volgend jaar hier volgend jaar presteren is dat niet goed. Zeilen is zo'n apart spelletje. Er zijn zo veel factoren van buitenaf die invloed hebben. Je moet zo veel mogelijk kennis hebben."

De zeilers worden deze week gadeslagen door chef de mission Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF. Hij kent de zorgen van de zeilers, roeiers, triatleten en de openwaterzwemmers over de slechte kwaliteit van het wedstrijdwater. "Het vraagt van de watersporters een ongelofelijke nauwkeurigheid. Je moet heel goed het preventie-protocol vasthouden, zodat je een zo laag mogelijke kans hebt op besmetting."

De zeilers werken deze week een olympisch testevent in Rio de Janeiro af. Over een jaar zijn de Spelen en de Brazilianen werken hard om alles schoon en klaar te hebben.

Vorderingen

Er wordt keihard gewerkt in de olympische stad om alle faciliteiten op tijd af te hebben. Er zijn stadions startklaar, van andere stadions is nog helemaal niets te zien. Hendriks is over het algemeen tevreden. "Als ik kijk naar wat we aan testevents hebben gehad, is het niveau van de organisatie goed. Veel dingen zullen op het laatst klaar zijn, maar dat zit ook in de aard van de mensen hier."

Is alles volgend jaar augustus op tijd klaar? Hendriks: "Het zijn mijn zevende Spelen. Die vraag komt steeds terug. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de Spelen niet begonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl