Chen Long viert zijn WK-titel

Chen en Marin prolongeren badmintontitel

Badmintonners Chen Long en Carolina Marin hebben in Jakarta met succes hun WK-titel verdedigd. De Chinees Chen versloeg Lee Chong Wei uit Maleisië en de Spaanse Marin was te sterk voor de Indiase Saina Nehwal.

In een herhaling van de WK-finale van vorig jaar was de 26-jarige Chen wederom een maatje te groot voor Wei: 21-14, 21-17.

Lee kan terugkijken op een fantastische carrière, waarin hij tal van toernooien won en 298 weken de wereldranglijst aanvoerde. Alleen in de grote finales ging het telkens mis: in twee olympische finales en twee WK-finales was Lin Dan te sterk en nu lijkt hij in Chen een nieuwe angstgegner te hebben gevonden.

Tot 10-11 ging het goed voor Lee, maar daarna gaf Chen gas: hij won 16 van de volgende 20 punten en Lee was gezien.

Carolina Marin is uitzinnig van vreugde na het winnen van de WK-finale

Marin verslaat Nehwal

De 22-jarige Spaanse was in de finale met 21-16, 21-19 te sterk voor Nehwal. Marin werd vorig jaar de derde Europese wereldkampioene, na Lene Koppen (1977, op de eerste WK) en Camilla Martin in 1999.

De 25-jarige Nehwal won brons bij de Spelen van 2012, maar was bij WK-toernooien nooit verder gekomen dan de kwartfinales.

Van de vorige vier onderlinge duels won Nehwal er drie; in maart verloor ze de vierde, de finale van de All England. Dat duel ging over drie games, nu had Marin er maar twee nodig. In de tweede game werkte ze een 6-12 achterstand snel weg (13-13), waarna ze bij 18-18 doordrukte.

Mohammad Ahsan (l) en Hendra Setiawan

Tweede WK-goud Ahsan/Setiawan

Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan pakten voor eigen publiek voor de tweede keer in hun carrière de wereldtitel in het herendubbelspel. In de finale boekte het Indonesische duo een overtuigende overwinning op de Chinezen Liu Xiaolong en Qiu Zihan: 21-17, 21-14.

Ahsan en Setiawan wonnen in 2013 goud, maar konden een jaar later hun titel niet verdedigen vanwege een rugblessure van Ahsan. In Jakarta waren ze in de halve finales te sterk voor Lee Yong-dae en Yoo Yeon- seong (de nummer één van de wereld en vorig jaar goed voor WK-zilver), waarna ook Liu en Qiu eraan moesten geloven.

Tian Qing (r) en Zhao Yunlei

Twee dubbeltitels Zhao Yunlei

Zhao Yunlei zorgde er in Jakarta voor dat China toch nog twee gouden medailles veroverde in het dubbelspel. Samen met Tian Qing prolongeerde Zhao de titel in het damesdubbel dankzij een 23-25, 21-8, 21-15 zege op Christina Pedersen en Kamilla Rytter-Juhl (Den).

Zhao en Tian hadden in 2011 al zilver gewonnen en in 2013 brons.

De 28-jarige Zhao was de dag begonnen met een zege in het gemengd dubbelspel. Met Zhang Nan was ze haar landgenoten Liu Chen en Bao Yixin de baas: 21-17, 21-11. Die titel was verwacht, want Zhao en Zhang bezetten de eerste plaats op de wereldranglijst en veroverden ook in 2011 en 2014 de wereldtitel.