NOS NieuwsAangepast

EU wil bewijs orgaanhandel Thaçi

De politiemacht van de Europese Unie in Kosovo vraagt de Raad van Europa om harde bewijzen voor de beschuldigingen aan het adres van premier Hashim Thaçi. De raad stelt dat Thaçi in 1999 als leider van rebellengroep UCK Servische gevangenen vermoordde om hun organen te kunnen verhandelen.

De politie- en justitiemacht Eulex laat ook weten dat het rapport van de Raad van Europa dat morgen uitkomt, grondig zal worden bestudeerd. Daarin staat ook dat de UCK van Thaci in drugs handelde. Het document is in handen gekomen van de Britse krant The Guardian en de Servische omroep B-92.

Tot een jaar na de Kosovo-oorlog voerden Thaçi en vier andere leden van zijn beweging "moorden, arrestaties, mishandelingen en verhoren" uit, zo valt volgens The Guardian in de conclusie van het rapport te lezen.

Stabiliteit

Volgens het rapport wist het Westen ervan af, maar is er niets mee gedaan om de stabiliteit in de regio niet in gevaar te brengen.

Thaçi vierde maandag zijn overwinning bij de parlementsverkiezingen. Zijn regering noemt het rapport lasterlijk en onjuist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl