NOS NieuwsAangepast

Rutte betreurt gevoel van miskenning Indische Nederlanders

Minister-president Rutte betreurt het dat Indische Nederlanders zich sinds de Tweede Wereldoorlog niet erkend hebben gevoeld door de Nederlandse regering. Dat zei hij bij de herdenking van de Japanse capitulatie zeventig jaar geleden.

Honderdduizend Nederlandse burgers en Indische Nederlanders zaten tijdens de oorlog in Japanse interneringskampen, tienduizenden mensen stierven. De overlevenden van de oorlog vinden dat ze sindsdien van de Nederlandse overheid onvoldoende erkenning kregen en krijgen voor wat ze hebben meegemaakt.

Rutte: Ik betreur het gevoel van miskenning

"Er is in zeventig jaar tijd veel gezegd en gedaan, maar er is ook lange tijd veel niet gezegd en niet gedaan", zei minister-president Rutte daarover in zijn toespraak. "Dat wil ik zeventig jaar na dato hardop uitspreken. Het verhaal over de omgang met het Indische oorlogsleed is een moeilijk en pijnlijk verhaal."

Eerdere compensatieregelingen lieten volgens hem soms lang op zich wachten, "en de uitvoering, met formulieren, met allerlei procedures, dat raakte aan oude wonden. Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan voor de oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik."

Geen formeel excuus

De Nederlandse regering had al aangekondigd dat er vandaag "een gebaar van goede wil" zou komen in de richting van Indische Nederlanders , maar dat er geen formeel excuus inzit voor de manier waarop de regering Nederlanders heeft behandeld die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden.

Het Indisch Platform hoopte daar wel op. Behalve verontschuldigingen en erkenning wil het platform dat de regering het salaris uitbetaalt dat militairen en ambtenaren tijdens de 35 oorlogsmaanden niet ontvangen hebben. Ook wil het een vergoeding van de oorlogsschade van de Japanse bezetting.

Kransen

Koning Willem-Alexander legde de eerste krans bij het Indisch monument. Hij deed dat voor het eerst. Omdat de herdenking van de Japanse capitulatie geen officiële nationale herdenking is, was koningin Beatrix eens in de vijf jaar aanwezig. Ook Rutte en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid legden een krans, net als de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Na afloop van de ceremonie heeft de koning het defilé geopend.

Onafhankelijkheidsoorlog

Met de capitulatie van Japan, brak in Nederlands-Indië geen vrede aan. Twee dagen na de capitulatie van Japan werd de onafhankelijkheid uitgeroepen door de latere president Soekarno.

De Nederlandse regering verzette zich daartegen, waarna een bloedige onafhankelijkheidsoorlog volgde. Die oorlog kostte volgens Indonesië aan nog eens tienduizenden mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl