NOS Nieuws

Kerry even de belangrijkste toerist van Cuba

Toerist John Kerry in Havana

De Amerikaanse minister John Kerry was even de belangrijkste toerist op Cuba. Na de historische heropening van de Amerikaanse ambassade in Havana bezocht hij enkele trekpleisters van het eiland.

De minister liet zich door een plaatselijke gids rondleiden door het historische centrum van Havana. Habana Vieja staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco omdat er nog veel eeuwenoude architectuur te vinden is.

Zoals alle toeristen nam hij de tijd om enkele Amerikaanse oldtimers te bewonderen. Doordat de import van nieuwe auto's jarenlang aan banden lag, rijden er nog veel zorgvuldig onderhouden klassiekers rond op Cuba.

Ook had Kerry bijzondere interesse in een stalletje met Cubaanse sigarenkisten. De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd, maar vanwege het handelsembargo waren ze ruim een halve eeuw niet meer legaal te krijgen in de VS. Inmiddels is het importverbod iets versoepeld.

  • EPA
    Kerry bekijkt een stalletjes met sigarenkisten
  • AFP
    Net als elke toerist nam hij ook een kijkje bij de klassieke auto's op het eiland
  • EPA
    Op het eiland zijn veel klassiekers vanwege het importverbod
  • AFP
    Kerry bezocht ook het huis waar Hemingway jarenlang woonde
  • AFP
    Kerry bekijkt een jachttrofee van Hemingway
  • AFP
    De schrijver woonde van 1948 tot 1960 op het eiland
  • AFP
    Toeristen en Cubanen wilden graag met Kerry op de foto

Genormaliseerd

Onder president Obama zocht de VS weer toenadering tot het Caribische eiland, waar sinds 1959 de communisten aan de macht zijn. De heropening van de ambassade is een nieuwe stap in de normalisering van de banden tussen de twee landen.

John Kerry is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die sinds de Tweede Wereldoorlog het eiland bezoekt. Zijn ommetje trok veel bekijks: de plaatselijke bevolking en veel andere toeristen wilden met hem op de foto.

Hemingway

Kerry bracht ook een bezoek aan het huis van Ernest Hemingway, die tot de machtsgreep van Castro op het eiland woonde. De Nobelprijswinnaar schreef in de villa Finca Vigía een van zijn bekendste boeken, De oude man en de zee.

In het huis bekeek Kerry de typemachine van de schrijver, zijn boekencollectie en de uitgebreide verzameling jachttrofeeën die Hemingway had aangelegd. Een Amerikaanse stichting hielp onlangs met het behoud van de villa. Ook dat was mogelijk door het versoepelde embargo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl