NOS Nieuws

Gifwolken dwingen China tot meer evacuaties

Nieuwe explosies in Tianjin

In de Chinese havenstad Tianjin wordt een gebied van ongeveer 3 kilometer geëvacueerd nadat er nieuwe explosies hebben plaatsgevonden. De autoriteiten zijn bang dat er bij het blussen van de chemicaliën giftige stoffen vrijkomen.

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries liggen de chemicaliën in plassen verspreid over het rampgebied. "De stoffen zijn zo giftig dat ze bij elke aanraking met water in brand vliegen of tot ontploffing komen", zegt zij. "Er hangen inmiddels weer zwarte wolken boven Tianjin."

De situatie is bovendien gevaarlijker geworden omdat de wind is gedraaid en de giftige stoffen nu drukker bewoonde gebieden bedreigen.

De school die als opvangplaats voor de inwoners van het rampgebied diende, is ook geëvacueerd. De autoriteiten deelden op verschillende plekken mondmaskers uit. Inwoners werden geadviseerd lange broeken te dragen om zich te beschermen tegen chemicaliën.

Beschermende kleding

De Vries zegt dat de Chinezen denken dat de gevaarlijke stof natriumcyanide is. "Dat is het giftigste van het giftigste", vertelt zij. "Die stof kun je alleen met zand of poeder blussen. Er wordt nu geprobeerd om de natriumcyanide met andere chemicaliën af te breken, maar dat kan gevaarlijk zijn."

Ruim 200 experts zoeken in beschermende kleding in het gebied naar sporen van de chemicaliën en explosieven. Ook zijn er beelden verschenen van soldaten die met anti-cyanide injecties het gebied betreden.

Dodental

Chinese staatsmedia berichtten in eerste instantie slechts mondjesmaat over de ontploffing. "Inmiddels verschijnt het ook hier overal in het nieuws", zegt De Vries, "maar het is wachten op informatie van de autoriteiten. Alle journalisten zijn namelijk geëvacueerd."

Vannacht werd bekend dat het dodental van de ramp is opgelopen tot 85. Er liggen daarnaast nog veel mensen in het ziekenhuis.

Gisteren werd zo'n anderhalve dag na de explosies nog een overlevende uit het gebied gehaald. Het ging om een 19-jarige brandweerman, die zwaargewond was aan zijn gezicht en borstkas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl