NOS Nieuws

'Europa knarsetandend akkoord met nieuwe lening Griekenland'

'Europa heeft extra stok achter de deur'

Het nieuwe steunpakket voor Griekenland gaat gebruikt worden om de economie weer op orde te krijgen en om de banken overeind te houden. "De ministers van Financiën hopen dat de Griekse economie weer kan groeien, en dat de schuldenberg langzaam kan worden afgebouwd", zegt correspondent Arjan Noorlander.

De Europese ministers hebben er na de onderhandelingen vertrouwen in dat Griekenland gaat bezuinigen en hervormen. "We hebben de Eurogroep afgesloten met een positief resultaat. Al het harde werk van de laatste week heeft wel degelijk zin gehad", zei minister Dijsselbloem na afloop op een persconferentie.

De Eurogroepvoorzitter zei dat er wel meningsverschillen waren, maar dat die inmiddels zijn opgelost.

Garantiefonds banken

De onderhandelingen concentreerden zich rond een aantal lastige punten. "Zo is het heel duur om de Griekse banken overeind te houden", zegt Noorlander. "Er moest worden besloten of het dat wel waard is. Vanwege de bankrun van de afgelopen maanden, is daar heel veel geld nodig. Nu hebben de ministers van Financiën gezegd dat ze toch gaan proberen om de bancaire sector overheid te houden, met een garantiefonds van 25 miljard euro."

Ander belangrijk punt was of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mee wilde gaan meebetalen aan de nieuwe deal. Hier lijkt een compromis bereikt. "Op dit moment is afgesproken dat het IMF nog niet meebetaalt, maar wel mee gaat doen", zegt Noorlander. "Ze maken niet direct geld over, maar trekken ook hun handen er nog niet officieel van af."

Knarsetandend

Europa heeft nog een extra stok achter de deur. "Er komen meer evaluatiemomenten, om te kijken of de Grieken wel doen wat er beloofd is. Daardoor is er nu blijkbaar toch voldoende vertrouwen, zij het misschien knarsetandend, om ze toch weer 86 miljard uit te lenen."

Met het nieuwe akkoord is de kwestie over Griekenland nog niet afgesloten. De Europese parlementen moeten nog toestemming geven. De verwachting is dat de Tweede Kamer akkoord zal gaan met het Nederlandse aandeel van een kleine 5 miljard euro, zegt Noorlander. "Maar dan komt het ingewikkeldste. Het is ook wel duidelijk dat de Grieken de enorme schuldenlast nooit echt kunnen terugbetalen. Dat betekent dat er ergens dit jaar een politieke discussie komt om de schulden kwijt te schelden; dus Griekenland en Europa zijn nog niet helemaal uit de problemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl