Migranten komen aan op het Griekse eiland Lesbos
NOS Nieuws

Dit jaar al bijna kwart miljoen bootmigranten

Het aantal migranten dat dit jaar via de Middellandse Zee naar Europa is gekomen, nadert de 250.000. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie staat de teller nu op 239.248. Heel vorig jaar maakten 219.000 mensen de oversteek.

Volgens de IOM worden elke dag zo'n duizend bootmigranten gered. Zeker 2300 mensen overleefden de tocht dit jaar niet. De Middellandse Zee is daarmee de gevaarlijkste vluchtroute ter wereld.

De meeste mensen gaan vanuit Turkije naar Griekenland. De regering in Athene telde 134.988 migranten. In Italië kwamen 102.000 mensen aan. Daar arriveren vooral mensen die uit Libië vertrekken.

Hulp

"De situatie is verontrustend", zegt IOM-directeur Swing. "Ondanks de uitbreiding van de Europese reddingsmissie Triton moet er meer worden gedaan om wanhopige mensen te helpen die hun lot in handen leggen van gewetenloze smokkelaars."

"De getallen lijken hoog, maar de Europese Unie is gigantisch en kan ze makkelijk opvangen. Maar lidstaten moeten wel werken aan een gezamenlijk beleid."

Syrië en Nigeria

De meeste bootmigranten komen uit het door oorlog verscheurde Syrië, gevolgd door Afghanistan, Eritrea, Nigeria en Somalië.

De IOM noemt vooral de toename van het aantal vrouwen uit Nigeria zorgwekkend. "Vorig jaar stond de teller eind juli op 545 vrouwen, nu zitten we al op 2360", zegt het hoofd van de afdeling in Rome. "Veel van deze vrouwen zeggen dat ze bescherming nodig hebben tegen mensenhandelaren die willen dat ze in de seksindustrie gaan werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl