NOS Nieuws

Schip voor vluchtelingen aangekomen bij Kos

  • Lucas Waagmeester
    Passagiersschip Venizelos komt aan op Kos

In de haven van het Griekse eiland Kos is een gigantische veerboot aangekomen voor de opvang van Syrische vluchtelingen. De eilandbewoners hebben nog nooit zo'n groot schip in hun haven gezien, zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Aan boord van het drijvende flatgebouw zijn 1600 bedden, maar het schip is ook bedoeld als registratiecentrum. Syrische vluchtelingen moeten zich op het schip melden. Daarna kunnen ze proberen een plekje op de drukke ferry naar Athene te krijgen.

Volgens Waagmeester was het voor de Grieken kiezen tussen het bouwen van een groot tentenkamp op Kos of het sturen van zo'n schip en is dat laatste natuurlijk een snellere oplossing.

Rondhangen

Het schip is niet bedoeld voor alle andere migranten die dagelijks met rubberbootjes aankomen op Kos. Het is alleen voor mensen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht en recht hebben op asiel.

Waagmeester was vanochtend vroeg op het strand en zag in de verte bootjes komen. Op elk bootje zitten 30 tot 40 mensen en elke nacht komen er een paar van die bootjes. De Griekse kustwacht en boten van de Europese grensbewakers Frontex slepen de bootjes naar de haven. Daarna begint voor de vluchtelingen het lange rondhangen in het centrum van Kos.

Pas in september, oktober droogt de migrantenstroom op. Dan is er te veel wind op zee om de oversteek te wagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl