NOS Nieuws

Opvang vluchtelingen Oostenrijk 'mensonterend'

Amnesty kraakt asielopvang Oostenrijk

Amnesty International noemt de manier waarop Oostenrijk vluchtelingen behandelt schandalig en mensonterend. De mensenrechtenorganisatie is met een vernietigend rapport gekomen over het opvangkamp in de stad Traiskirchen, bij Wenen.

Het kamp barst uit zijn voegen, de procedures zijn te langzaam en kinderen die zonder ouders reizen, worden aan hun lot overgelaten. Er staan urenlange rijen voor de registratie - en rijen voor het eten, waardoor mensen die zich willen registreren op die dag niet kunnen eten. Ook de hygiëne is er belabberd, zegt Amnesty.

Traiskirchen is een beruchte plaatsnaam in Oostenrijk. Al maanden is de plaats, een half uur rijden van de hoofdstad Wenen, het symbool van de falende opvang van vluchtelingen.

In Traiskirchen is de centrale opvang van asielzoekers in Oostenrijk, zoals Nederland die heeft in Ter Apel. Het kamp is ooit gebouwd voor 1800 mensen, nu verblijven er 4500.

Traiskirchen is het centrale symptoom voor het structureel falen van de federale omgang met asielzoekers in Oostenrijk.

Amnesty International

Slapen in bussen

Het team van Amnesty liep een aantal uur vrij rond in het kamp in Traiskirchen. De onderzoekers zagen dat er voor de helft van de mensen geen vaste woonruimte is: sommigen slapen in tenten, anderen in de open lucht of in autobussen die op het terrein zijn geplaatst. Vrouwen moeten gemengde douches gebruiken zonder gordijn, en er zijn veel te weinig artsen.

"Oostenrijk is geen arm land, dit probleem kan makkelijk worden opgelost", zei een van de onderzoekers.

Verdelen

Gemeten naar het aantal inwoners krijgt Oostenrijk veel vluchtelingen binnen: in juni waren het er ruim 7500, drie keer zoveel als een jaar geleden. De regering in Wenen heeft grote problemen om ze over het land te verdelen omdat veel deelstaten en gemeentes weigeren asielzoekers op te nemen. Vooral in regio's waar de rechtse FPÖ sterk is, worden weinig mensen opgevangen.

De regering werkt nu aan een wet die het mogelijk maakt om asielzoekers te huisvesten in gebouwen die eigendom zijn van de federale overheid, ook als het plaatselijke bestuur daar bezwaar tegen heeft.

Maar een nieuwe wet is er niet direct. Daarom dringt Amnesty erop aan om de hulp die organisaties aanbieden te accepteren. Er zijn bijvoorbeeld wel artsen die vrijwillig willen komen helpen en er zijn mensen die vluchtelingen in hun hotel of pension op willen vangen. Nu al komen mensen hulpgoederen brengen, maar die kunnen de vluchtelingen alleen buiten het kamp in ontvangst nemen.

Afschrikking?

Commentatoren vragen zich af of het onmacht is of onwil: is er sprake van een bewuste afschrikkingsstrategie om mensen te ontmoedigen in Oostenrijk asiel aan te vragen?

Waarschijnlijk is het allebei, schrijft de krant Der Standard. Volgens de commentator is het vooral angst voor de regionale overheden die op hun beurt weer bang zijn voor de rechtse FPÖ. Maar op deze manier verliest de regering het vertrouwen van beide kanten: van de mensen die helemaal geen vluchtelingen willen, én van de mensen die verontwaardigd zijn over de toestanden in een kamp als Traiskirchen.

Nederland

Het onderzoek is een initiatief van de afdeling Amnesty International in Oostenrijk. In Nederland houdt Vluchtelingenwerk Nederland de opvang nauwlettend in de gaten. Hier is het "nergens onder de maat", zegt de vereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl