De Koepelgevangenis in Breda
NOS Nieuws

Meer veroordeelden niet in de cel

Meer veroordeelden hebben het afgelopen jaar hun gevangenisstraf ontlopen. Staatssecretaris Dijkhoff meldt aan de Tweede Kamer dat op 1 mei een kleine 2900 mensen niet in de cel zaten, terwijl ze wel tot een vrijheidsstraf waren veroordeeld. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 2400.

Dijkhoff wijt de toename aan de "hoge instroom van korte onherroepelijke gevangenisstraffen bij veroordeelden met een buitenlandse of onbekende verblijfplaats". Volgens de staatssecretaris is die groep na veroordeling moeilijk te traceren, waardoor de straf niet wordt uitgevoerd en vaak langdurig openstaat.

Hij wil in dit soort gevallen vaker gebruikmaken van (super)snelrecht en hij denkt dat het aantal openstaande straffen daardoor verder zal dalen.

Terugdringen

Dijkhoff schrijft dat Justitie op allerlei manieren probeert het aantal terug te dringen. Van de mensen die een jaar geleden ten onrechte niet in de cel zaten, zit inmiddels 19 procent alsnog zijn straf uit of heeft dat al gedaan.

Volgens de staatssecretaris hadden de veroordeelden die het afgelopen jaar zijn opgespoord en aangehouden gemiddeld een strafduur van 103 dagen per persoon. Samen moesten ze nog 122 jaar de cel in. De meest voorkomende delicten in deze groep waren diefstal, geweld en inbraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl