Het hoofdkantoor van Imtech
NOS Nieuws

Curator Imtech boos op banken

De curatoren van het failliete Imtech vinden dat de banken tegenwerken bij de verkoop van delen van het bedrijf. Rekeningen zijn geblokkeerd, waardoor het moeilijk is om Imtech te laten draaien.

"Ik zeg tegen de banken: Kom op. Zorg dat er geld is om de tankpassen te betalen, de leaseauto's te laten rijden. Daarmee geef je lucht en tijd", zegt curator Jeroen Princen in het NOS Radio 1 Journaal.

De banken hebben een cruciale rol bij de verkoop van bedrijfsonderdelen. "De banken beslissen aan wie het wordt verkocht en onder welke voorwaarden. Daar zit de kneep op dit moment", zegt curator Jeroen Princen.

Er zijn dertig partijen geïnteresseerd om delen van Imtech over te nemen, maar de banken zeggen niet hoeveel de bedrijfsonderdelen moeten opleveren. "Bij zoveel onderhandelingsprocessen moet je precies weten waar je moet uitkomen, maar de banken zeggen helemaal niks", aldus Princen.

Voetbalclub

Imtech is afhankelijk van 40 financiers, met name buitenlandse banken. De rol van de Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank is relatief beperkt. "Van elke euro die er nog terugkomt, krijgen zij 4 cent," schetst Princen. Toch zinspeelt hij duidelijk op de rol van de Nederlandse banken in zijn kritiek.

"Een aandeel nemen in elkaar, dat moet nu maar eens gebeuren", zegt Princen, verwijzend naar de reclameslogan van de Rabobank. "Dat doen ze al een week niet."

"Het heeft geen zin om de voetbalclub te sponsoren van de kinderen van de Imtech-werknemers, als je tegelijkertijd ervoor zorgt dat de lonen niet betaald kunnen worden."

Ander beeld

De Nederlandse banken herkennen zich niet in het beeld dat de curator schetst. ING, Rabobank en ABN Amro zeggen alle drie dat ze zich inzetten om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk onderdelen kunnen blijven voortbestaan.

ING, ABN Amro en Rabobank hebben samen met de Duitse Commerzbank niet alleen leningen verstrekt, maar zijn ook deels eigenaar van Imtech. Samen hebben ze 47 procent van de aandelen. Daar betaalden ze gezamenlijk 300 miljoen euro voor.

Verkoop

Imtech werd gisteren failliet verklaard. Er zijn inmiddels een aantal onderdelen van het bedrijf verkocht, maar voor het grootste deel is de toekomst nog onzeker. Volgens Princen zijn er 30 partijen die geïnteresseerd zijn in de verschillende onderdelen.

Volgens de curator was de overheid afgelopen weekend nog wel bereid om garanties aan banken te verstrekken toen er gepraat werd met partijen om meerdere onderdelen over te nemen. Maar voor de banken was dit niet genoeg.

De handel in het aandeel Imtech lag gisteren stil. Vandaag is de handel weer hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl