Dressuurruiters veroveren Europese titel

Dressuurruiters veroveren Europese titel

De Nederlandse dressuurruiters hebben in Aken voor de derde keer in de geschiedenis de Europese titel in de landenwedstrijd in de wacht gesleept.

De Oranje-ploeg, die in 2007 en 2009 ook met goud aan de haal ging, kwam tot een score van 235,629 en troefde olympisch kampioen Groot-Brittannië daarmee nipt af (234,229). Titelhouder en gastheer Duitsland stelde teleur met brons.

Patrick van der Meer (Uzzo) en Diederik van Silfhout (Arlando) hadden woensdag de basis gelegd voor het eremetaal. Bondscoach Wim Ernes zag vervolgens dat Hans Peter Minderhoud (Johnson) en Edward Gal (Undercover) donderdag zo goed reden dat de concurrentie de tanden stukbeet op hun scores.

Gal imponeert

Vooral slotruiter Gal voerde de druk op de favorieten Groot-Brittannië en Duitsland op door als eerste meer dan tachtig procent te scoren (82,229).

Alleen de Britse olympisch kampioene Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro boven (83,243), maar dat was onvoldoende om Nederland van de eerste plaats te verdringen. "Ik heb altijd al gezegd dat wij in de breedte de sterkste zijn", zei Ernes in zijn eerste reactie.

Na een jaar blessureleed maakte Totilas met de Duitse ruiter Matthias Rath zijn rentree. De score van 75,971 (zesde plaats) viel niet mee. Dressuurlegende Isabell Werth (vijf keer olympisch goud, zeven wereldtitels en negen Europese titels) had als slotrijdster op woensdag ook teleurgesteld met 74,900. Dat bleef de laagste score van Duitsland. Werths punten telden dus niet mee voor de landenwedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl