Directeur Wassens bij een papiermachine
NOS Nieuws

Internet zorgt voor toenemende vraag naar karton

We winkelen en bestellen steeds meer op internet en daardoor stijgt de vraag naar verpakkingsmaterialen. Vooral karton is populair. Nu al is er jaarlijks rond de 18 miljoen ton nodig om alles wat besteld wordt in te pakken. Ieder jaar groeit de markt met een kleine 2 procent, ofwel 385.000 ton.

Papierfabriek Parenco in Renkum is een van de bedrijven die daarop inspelen. Vijf jaar geleden moest een van de twee papiermachines stilgelegd worden vanwege de afnemende vraag naar traditioneel papier. Mede doordat er minder traditioneel gelezen wordt, neemt de vraag naar 'klassiek' papier af. Ook dit jaar dalen de oplagecijfers van veel kranten en tijdschriften.

Glanzend papier

Het Renkumse bedrijf besloot daarom tijdens de crisis om het roer om te gooien. Directeur Geert Wassens vertelt dat het bedrijf eerst is overgestapt op de productie van glanzend papier. "Dat wordt vooral veel bij reclamefolders gebruikt", zegt hij. Het bleek een groeimarkt: in enkele jaren werd een marktaandeel van ruim 22 procent veroverd.

Nu vindt Parenco het tijd voor een nieuwe stap. De PM2 (papiermachine 2), die in 2010 werd stilgelegd, gaat weer draaien. Alleen komt er geen papier uit de enorme machine, maar grondstoffen voor karton. "Internet blijft groeien. En elk pakje dat we bestellen, moet worden verpakt en daar is karton voor nodig."

Het bedrijf heeft net besloten om in deze groeimarkt te stappen. "We investeren ruim 100 miljoen euro en hopen zo te profiteren van de online markt."

Bang voor concurrentie hoeven de kartonmakers voorlopig niet te zijn. "We gaan in feite de extra vraag produceren. De verwachting is dat de markt nog wel even blijft groeien. In Oost-Europa zie je dat de groei nu echt fors is, dus we gaan aan de slag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl