Tekening van Hamza B., een van de schutters in de Staatsliedenbuurt
NOS Nieuws

Zaak tegen Hamza B. uitgesteld na omkopingsberichten

In Marokko is het hoger beroep tegen een van de schutters in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt tot eind deze maand uitgesteld.

Hamza B. staat in Tanger terecht voor zijn aandeel in de 'wildwest-schietpartij', waarbij in december 2012 twee mannen werden doodgeschoten. Ook werden enkele motoragenten beschoten.

Na de liquidaties vluchtte hij naar Marokko, waar hij uiteindelijk werd gearresteerd. Eind vorig jaar werd hij door de rechtbank veroordeeld tot twintig jaar cel. In Nederland werden twee andere schutters begin mei tot levenslang veroordeeld.

Omgekocht?

Maandag kwam naar buiten dat de Marokkaanse rechters die Hamza B. veroordeelden mogelijk zijn omgekocht. Voor 180.000 euro zou zijn voorkomen dat B. levenslang kreeg.

De advocaten van de motoragenten die werden beschoten, hebben vanwege de aantijgingen een wrakingsverzoek ingediend. Zij willen dat de raadsheren in het hoger beroep worden vervangen. Ook die raadsheren zouden zijn omgekocht.

De advocaat van Hamza B. kreeg het wrakingsverzoek naar eigen zeggen pas gisteren onder ogen en wilde meer tijd om het te bestuderen. Op zijn verzoek werd het hoger beroep daarom uitgesteld tot 27 augustus.

B.'s advocaat noemt de beschuldigingen van omkoping onwaarschijnlijk. Hij zegt dat twintig jaar een veel te hoge straf is voor de hoeveelheid steekpenningen die zouden zijn betaald. "Met dit soort bedragen zou je eerder denken aan een straf van een à twee jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl