Onderzoeksleider Vos op de persconferentie
NOS Nieuws

Politie alert bij alle 579 Jumbo-filialen

De politie en Jumbo hebben bij alle 579 Jumbo-filialen in Nederland maatregelen genomen na de incidenten met explosieven bij vestigingen in Groningen en Zwolle. Dat zegt onderzoeksleider Rob Vos.

Jumbo-personeel en alle agenten in Nederland hebben instructies gekregen. Het is niet zo dat nu alle Jumbo's politiebeveiliging hebben. Er is alleen in Groningen en Zwolle cameratoezicht en extra surveillance bij de Jumbo-filialen.

Jumbo zegt dat in samenspraak met de politie "extra voorzorgsmaatregelen zijn genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren", zowel binnen als buiten de supermarkten.

Hulp van burgers

De politie plaatste een deel van het politiedossier vandaag online in de hoop dat burgers met nieuwe tips komen. "Alleen door de identiteit van de dader te achterhalen, kunnen we de veiligheid bij de Jumbo-filialen garanderen", zegt Vos.

De reden dat de politie onderzoeksresultaten bekendmaakt zijn positieve ervaringen hiermee in andere zaken. Bij onderzoeken in Groningen en Zuid-Nederland heeft dat goed gewerkt. "Het is niet zo dat we vast zitten. Wij zitten totaal niet vast. Wij hebben nog een heleboel te onderzoeken", zegt onderzoeksleider Rob Vos.

Rechercheer mee

Net als in die zaken wordt het publiek nu gevraagd om in de Jumbo-zaak mee te rechercheren. Op internet staan foto's van de kookwekkers en een emmertje die door de afperser zijn gebruikt en een felicitatiekaart die naar een Jumbo-filiaal in Zwolle werd gestuurd.

"Wij hopen dat de omgeving van de dader daarop aanslaat, dat het de omgeving opvalt en dat mensen ons de identiteit van de dader kunnen aanreiken."

De openbaarmaking is ook niet bedoeld om de dader onder druk te zetten, zegt Vos. Wel roept hij de afperser op om zich bij de politie te melden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl