NOS Nieuws

Ooggetuigen in Tianjin: 'Ik werd omver geblazen'

"De paddenstoelenwolk was eerst erg klein. Toen werd het steeds groter, zoals vuurwerk. En daarna die enorme explosie. Boem!"

Nog wat verdwaasd lopen de gewonden rond in het Chinese Tianjin na de enorme explosie van gisteravond. De knal kwam volkomen onverwacht. Het was bijna middernacht. De meeste mensen sliepen.

"We lagen in bed en werden wakker toen we een knal hoorden", vertelt een Chinese werknemer. "We dachten dat het een aardbeving was. We zaten rechtop en toen hoorden we een tweede knal. De lucht was helverlicht en er was veel lawaai. De glazen deur en de ijzeren poort vlogen eruit."

Nederlander in Tianjin

De Nederlander Wim Barendswaard woont nu 2,5 jaar in Tianjin, niet ver van het gebied waar de explosie plaatsvond. "Ik zat thuis in mijn appartement toen ik eerst een paar voorknallen hoorde en daarna een grote boem. Ik dacht dat het onweer was. De hele nacht hoorde ik sirenes."

Hij gaat nu zo min mogelijk naar buiten en houdt de ramen dicht. "Ik heb ook een mondkapje gekocht, maar dat helpt natuurlijk niet echt. De wind staat nu wel gunstig, richting zee."

Ik zat volledig onder het bloed.

Wu Dejun

Volgens Barendswaard krijgen bewoners maar weinig informatie. "We hebben niks gehoord over of we naar buiten mogen." Straten die het dichtst bij de explosie liggen, zijn afgesloten, maar Barendswaard kan zijn appartement wel in. “Veel bewoners zijn bang, die zijn weggegaan. Ik slaap vannacht gewoon thuis, maar wel met de ramen dicht.”

Rennen als een bezetene

Wu Dejun, die in het gebied werkt, zag gisteravond in de verte vuur, waarna snel een explosie volgde. "Even kon ik nergens aan denken. Mijn eerste reactie was om te vluchten. Toen hoorde ik nog een tweede knal. Ik ontsnapte en rende als een bezetene. Ik zat volledig onder het bloed. Een vriend bracht me uiteindelijk naar het ziekenhuis."

De 25-jarige fabrieksmedewerker Hua Hongwei ontwaakte door de eerste explosie. "Al was die niet zo hard. Ik liep naar het balkon om te kijken wat er aan de hand was. Door de tweede knal werd ik omver geblazen."

  • AFP
    Ziekenhuizen in de omgeving zijn overvol. De gewonden blijven binnenstromen
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
    Een slachtoffer van de ramp in het ziekenhuis

Paniek

De Belgische ondernemer Maarten Michielssens heeft een bedrijf in Tianjin. Hij hoort van zijn werknemers uit eerste hand hoe groot de verwoestingen van de explosies zijn. In eerste instantie dachten ook zijn werknemers dat er gisteravond een aardbeving was.

"Ze zijn toen in paniek naar beneden gerend en stonden in hun pyjama op straat", vertelt Michielssens in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zagen die enorme vuurbal en wisten niet meer waar ze het zoeken moesten. Was dit een aanslag? Een enorme chaos."

Mensen hebben geen flauw idee van wat er gaande is.

Maarten Michielssens

De ontreddering is enorm, zegt Michielssens. "Dat zie je ook op sociale media. Mensen hebben geen flauw idee van wat er gaande is."

Net als Europoort

Tianjin is een moderne havenstad in het noorden van China en heeft ruim 14 miljoen inwoners. In zes jaar tijd zijn er miljoenen inwoners bijgekomen.

Correspondent Marieke de Vries, op dit moment in het getroffen gebied, vergelijkt het havengebied met de Rotterdamse Europoort. "Er wordt dag en nacht gewerkt. Vandaar ook het hoge aantal doden en gewonden waarover gesproken wordt."

Uitgestorven

Het appartement van Michielssens is door de explosie verwoest. "Ik woon op een plek met enorme woonblokken en flats van 35 verdiepingen hoog. De ene toren naast de andere. Alle ramen en deuren zijn daar weggeblazen en liften zijn naar beneden gevallen. Veel mensen zaten misschien nog in die liften."

De Vries ziet dat het na de ramp in Tianjin 'bijna uitgestorven' is in de havenstad. "Als je normaal gesproken hier binnenrijdt, moet je altijd even op de remmen staan omdat het druk is", zegt De Vries. "Nu rijdt er alleen nog een vrachtwagen hier en daar."

Kent u Nederlanders in Tianjin of bent u daar? Wij komen graag in contact. Mailen kan naar oproep@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl