NOS Nieuws

Eerste baby geboren uit medisch 'restmateriaal'

Voor de eerste keer is in Europa een baby geboren uit een eicel die normaal bij het medische afval was beland. Het Universitair Ziekenhuis in Brussel liet onrijpe eicellen uit 'restafval' in het laboratorium rijpen. En dat heeft tot een gezond meisje geleid, melden verschillende Belgische kranten.

De techniek in-vitromaturatie (ivm) wordt vaker toegepast en lijkt op het bekendere in-vitrofertilisatie (ivf). Maar bij ivf rijpen de eicellen in het lichaam van een vrouw en bij ivm in een lab.

Nieuw aan de behandeling in België was dat de eicellen bij restmateriaal hoorden, dat meestal niet wordt gebruikt.

Vrouwen die hun kinderwens in gevaar zien komen door ziekte, kunnen een eierstok laten wegnemen om later weer terug te laten plaatsen. De verwijderde eiserstok wordt in stukjes geknipt en in de vriezer bewaard. Bij het knippen vallen de eicellen in een laboratoriumschaaltje, dat doorgaans in de vuilnisbak wordt geleegd. Maar onderzoekers in het UZ Brussel hebben ze laten uitrijpen.

Chemo

Het gaat volgens het ziekenhuis in Brussel om een ingewikkelde techniek. Zeker voor kankerpatiënten die chemo moeten ondergaan, zou het een mooie extra zijn, boven op het bewaren van een eierstok. "Want als je in één klap ook nog eicellen kunt laten uitrijpen, krijg je een combinatie van methodes, en dus van kansen."

De moeder van het 'primeurmeisje' had een paar miskramen gehad en liep bij een spontane zwangerschap kans op inwendige bloedingen. Er werd volgens de Belgische media een eierstok verwijderd met dertien onrijpe eicellen, waarvan er zes tot rijping kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl