NOS NieuwsAangepast

Tanja Nijmeijer aangeklaagd in VS

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor de ontvoering van drie Amerikaanse burgers in Colombia. Een onderzoeksjury in Washington DC heeft haar samen met zeventien anderen verantwoordelijk gesteld voor de kidnapping van drie Amerikanen die met hun vliegtuig in de jungle waren neergestort.

Het vliegtuig werd in februari 2003 gebruikt om het Colombiaanse oerwoud af te speuren naar drugsplantages. Het moest een noodlanding maken na motorproblemen.

Doodgeschoten

De vijf inzittenden overleefden de crash, maar vielen onmiddellijk in handen van de Colombiaanse terreurgroep. De piloot en een Colombiaanse militair werden standrechtelijk geëxecuteerd door rebellen. De drie anderen zouden ruim vijf jaar in handen van de FARC blijven, tot het leger hen in juli 2008 wist te bevrijden.

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat Nijmeijer heeft geholpen de mannen gevangen te houden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie werden de mannen ook af en toen naar buurland Venezuela gesmokkeld om uit handen te blijven van het leger.

Onder de mensen die nu zijn aangeklaagd, zijn ook de commandant die opdracht gaf de mannen te doden en diegenen die daadwerkelijk de trekker overhaalden.

De Amerikaanse gijzelaars hadden al eerder gezegd dat ze Nijmeijer in de jungle waren tegengekomen. Zij dreigde toen dat ze zouden worden doodgeschoten als ze een vluchtpoging ondernamen.

Premie

De Amerikaanse regering heeft een premie van vijf miljoen dollar gezet op het hoofd van elke FARC-commandant die bij de ontvoering betrokken was.

Tanja Nijmeijer werd in 2007 wereldberoemd toen haar dagboek werd gevonden na een aanval op een FARC-kamp. Dit jaar doken er nog filmpjes van haar op, waarin ze zwoer nooit uit de linkse rebellenbeweging te zullen stappen.

Als Nijmeijer voor de rechter komt in de VS, kan ze maximaal zestig jaar gevangenisstraf krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl