NOS Nieuws

Zelfverbranding bij protest troostmeisjes in Korea

Zelfverbranding bij protest troostmeisjes in Korea

Een 80-jarige Zuid-Koreaan heeft zichzelf vanmorgen in brand gestoken tijdens een demonstratie tegen de inzet van troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog. Omstanders wisten de vlammen snel te doven. De man liep brandwonden op in zijn nek en gezicht.

De demonstratie werd gehouden voor de Japanse ambassade in Seoul. Die ambassade is vaker doelwit van demonstraties vanwege het inzetten van meisjes en vrouwen als seksslaven in de oorlogsjaren voor de Japanse militairen. Deze 'troostmeisjes' werden niet alleen in Korea, maar ook in onder meer Nederlands-Indië misbruikt.

Heikele kwestie

Hoewel Japan meerdere keren officieel excuses aanbood voor wreedheden die zijn begaan tegen vrouwen, is het land nooit bereid geweest de slachtoffers te compenseren.

Toen in 2007 premier Abe voor de eerste keer premier werd van Japan, liet hij bovendien dit deel van de Japanse geschiedenis 'herschrijven'. Tot grote woede van slachtoffers en nabestaanden stelde hij dat de troostmeisjes destijds uit eigen wil in bordelen werkten.

Capitulatie

Ook nadat Abe in 2012 opnieuw premier was geworden, heeft hij dit standpunt meerdere malen herhaald. Sindsdien protesteren voormalige troostmeisjes en hun families regelmatig bij de Japanse ambassade in Seoul, al zijn er inmiddels nog maar vijftig Koreaanse troostmeisjes in leven. Drie van hen waren aanwezig bij het protest van vanmorgen.

Komende zaterdag is het precies zeventig jaar geleden dat de Japanse keizer de capitulatie van zijn land bekendmaakte waardoor ook in Azië de Tweede Wereldoorlog eindigde. Een dag eerder houdt premier Abe een toespraak over het verleden. Veel slachtoffers en nabestaanden van de Japanse bezetting hopen dat hij dan excuses aanbiedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl