De Melkweg boven de Veluwe
NOS Nieuws

Melkweg-foto op de Veluwe gaat de wereld over

Een prachtige Melkweg, een Perseïden-meteorenzwerm en in de verte sporen van het ruimtestation ISS in één beeld. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar fotograaf Albert Dros kreeg ze samen op de foto. In ons eigen land, op de Veluwe. (bekijk hier de hele foto)

En dat is bijzonder in Nederland. "In ons land hebben we overal lichtvervuiling. Dat wil zeggen dat er maar weinig plekken zijn waar het 's nachts écht donker is", zegt de 30-jarige fotograaf. "Het gele licht op de foto is dus niet van de zon, maar is afkomstig van de steden in de omgeving."

Afgelopen zaterdag ging Dros midden in de nacht naar het Veluwese natuurreservaat Kootwijkerzand. "Het was een heldere nacht, heel erg mooi. Vooral met al die vallende sterren. Een heel mooi gezicht."

Dros zette zijn camera aan met een sluitertijd van 20 seconden om de Melkweg zo duidelijk mogelijk vast te leggen. "Ineens kwam er iets overvliegen, ik dacht: hé, wat raar! Ik had meteen zoiets van: wat is dit voor verschijnsel?", zegt hij. "Het ging te snel voor een ster of een vliegtuig. Toen kwam ik erachter dat het het ISS-station was."

De fotograaf wist meteen dat hij een bijzondere foto had gemaakt. "De ISS op de foto maakt het plaatje helemaal compleet. Die verlichte streep laat zien hoe snel die eigenlijk gaat; ISS gaat zo'n 28.000 kilometer per uur. Grappig om te zien, hoe hard hij in 20 seconden door de hemel gaat."

Puur toeval, zegt de fotograaf. "Als ik had geweten dat hij langskwam, had ik mijn camera anders ingesteld. Dan had ik een iets langere sluitertijd gebruikt."

Dros nam een vriend mee naar de locatie en koos er bewust voor om hem prominent in zijn shot te zetten. "De hele Melkweg met die sterrenhemel eromheen; het geeft een beetje weer hoe klein wij eigenlijk zijn."

Inmiddels hebben internationale media de foto van Dros ook opgepikt. Morgen staat hij zelfs in de Britse krant The Telegraph. Daar is de fotograaf wel een beetje van onder de indruk. "Ik had er gisteren zelfs een beetje hoofdpijn van. Mensen reageren ook massaal op de foto en ik voel me dan heel betrokken. Maar uiteindelijk denk je toch: ach, het waait wel weer over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl