Afgeknipte koperdraden op het spoor bij Rotterdam
NOS Nieuws

Veel minder koperdiefstal op het spoor

Het aantal gevallen van koperdiefstal op het spoor blijft hard dalen. In de eerste helft van dit jaar werd er 54 keer koper gestolen, 57 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2014. Toen waren er 127 gevallen van diefstal. Over heel 2014 was het aantal koperdiefstallen ook al met 40 procent gedaald.

Spoorbeheerder ProRail zegt dat de genomen maatregelen vruchten afwerpen. 's Nachts worden langs enkele trajecten BOA's en beveiligers met honden ingezet. Ook zijn her en der hekken en camera's geplaatst. Volgens ProRail leidt die brede aanpak tot succes.

ProRail wil dat het aantal gevallen van koperdiefstal nog verder omlaag gaat. Een woordvoerder zegt dat een aantal hotspots, trajecten waar relatief vaak diefstal wordt gepleegd, extra in de gaten wordt gehouden. "Maar we weten ook dat het spoor een open systeem is. Dat kun je niet allemaal beveiligen."

Identificatie

Vier jaar geleden waren er gemiddeld 43 koperdiefstallen per maand. ProRail, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie kwamen toen met de Actie Koperslag om dat aantal terug te dringen.

Behalve maatregelen rond het spoor is toen een identificatieplicht ingevoerd voor mensen die koper willen verkopen aan metaalhandelaren. "Dat zal ook zeker hebben meegeholpen", aldus ProRail.

Zeer waarschijnlijk is de diefstal ook gedaald doordat de prijs van koper flink naar beneden is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl