NOS Nieuws

'Voor sterrenregen heb je wel geduld nodig'

Lekker met een glas wijn 's nachts kijken naar de hemel. Ruimtedeskundige Govert Schilling ziet het wel zitten. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat de jaarlijkse sterrenregen van de Perseïden vanavond laat vanaf 23.00 uur en in het begin van de nacht het best is te zien.

"Je hebt er wel geduld voor nodig. Het is niet even tien seconden naar de hemel kijken en klaar. Er zijn er wel een flink aantal per uur te zien, maar per keer duurt het niet lang, zo'n 1 à 2 seconden."

Hoewel we het vallende sterren noemen heeft het niets met sterren te maken. Het gaat om een meteorenzwerm. Wat we zien is een wolk van kosmisch stof en gruisdeeltjes. Dat gruis komt van kometen. Met hoge snelheid vliegt de aarde door die wolk heen. Het materiaal komt in de dampkring terecht.

We gaan hier nog enkele honderden jaren plezier van hebben.

Ruimtedeskundige Govert Schilling

"Wat wij zien is een helder lichtpuntje in de vorm van een sterretje dat snel van plaats verandert. Daardoor lijkt het of het van zijn plek valt."

Om de sterrenregen te zien moet het wel onbewolkt zijn en het beste kun je ook op een plek zitten met weinig licht. Of het weer meewerkt is nog maar de vraag. Volgens de voorspelling wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af.

Mocht het vanavond niet lukken, niet getreurd. Volgens Schilling zijn er tot het einde van de week nog vallende sterren te zien. En anders is het wachten op volgend jaar. Want, zo zegt Schilling: "De wolk met kosmisch gruis is zo groot dat we er nog enkele honderden jaren veel plezier aan beleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl