Migranten lopen langs het spoor in de richting van de Kanaaltunnel bij Calais
NOS Nieuws

'Chauffeurs Calais kregen geld van mensensmokkelaars'

In Calais heeft de Franse grenspolitie een bende mensensmokkelaars opgepakt die ervoor zorgde dat migranten met vrachtwagens naar Groot-Brittannië werden gebracht. Het gaat om zes mensen die in en rond Calais actief waren. De verdachten zijn Albanezen en bewoners van de kustregio. Volgens bronnen binnen de politie werkten ze samen met vrachtwagenchauffeurs.

Een speciale eenheid van de grenspolitie bij Calais deed de afgelopen vijf maanden onderzoek. De verdachten werden lange tijd gevolgd, getuigen werden verhoord en de telefoons van de betrokkenen werden afgetapt.

De bende zou sinds begin dit jaar actief zijn. De mensensmokkelaars zouden zo'n honderd transporten hebben geregeld. Per overtocht rekenden ze 7.000 euro.

Opmerkelijk

Correspondent Frank Renout noemt het opmerkelijk dat chauffeurs hebben meegewerkt. "Het gebeurde niet stiekem buiten het zicht van de truckers om. Nee, de truckers werden betaald en werkten moedwillig mee", zegt Renout.

"Dat lijkt mij vooral een gevoelig punt voor de vrachtwagenchauffeurs, die zich de laatste maanden vooral als slachtoffers hebben opgesteld omdat de migranten via hun laadruimtes illegaal de overtocht probeerden te maken. Dat is natuurlijk ook vaak voorgekomen, maar er waren dus ook truckers die hun deuren openzetten en er geld aan verdienden."

Het lijkt erop dat 'normale mensen' een graantje probeerden mee te pikken.

NOS-correspondent Frank Renout

"Ook heel opmerkelijk is dat twee van de mensensmokkelaars in de buurt woonden: een vrouw uit Calais en eentje uit Duinkerken, dat in de buurt ligt", zegt Renout. "Bij mensensmokkelaars wordt vaak gedacht aan doorgewinterde criminelen, maar hier lijkt het erop dat 'gewone mensen' een graantje probeerden mee te pikken van de enorme bedragen die door vluchtelingen worden betaald."

"Niets gehoord"

Joost Sitskoorn, adjunct-directeur van ondernemersorganisatie EVO, spreekt af en toe met Nederlandse chauffeurs. Hij kent de verhalen niet. "We hebben niets gehoord van onze leden. Het enige waarmee ze zijn geconfronteerd, zijn migranten die zelf op hun vrachtwagen klimmen of erin kruipen."

"We weten dat het probleem hartstikke groot is. Dat er veel mensen zijn die de oversteek willen maken en dat zij er veel geld voor moeten betalen", zegt Sitskoorn. "Het is bekend dat er mensen zijn die daar een slaatje uit willen slaan."

Stabieler

Volgens Renout is de situatie in Calais de laatste tijd iets stabieler geworden. "Er was een tijd dat er 1000 tot 2000 migranten per nacht via treinen bij de Kanaaltunnel probeerden te komen, maar dat is iets minder geworden."

"Er is versterking gestuurd en de politie is er nu actiever met opsporen. Mede daardoor is de druk is iets afgenomen", weet Renout. "Maar er wonen nog altijd 3000 tot 5000 migranten in Calais die elke nacht blijven proberen de overtocht te maken. Dat is nog niet veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl