Martin Luther King tijdens de Mars op Washington
NOS Nieuws

Eerste versie 'I have a dream'-speech gevonden

Martin Luther King hield zijn beroemde 'I have a dream'-toespraak al een keer eerder dan in de zomer van 1963 tijdens de Mars op Washington.

Een onderzoeker heeft een opname van een eerste versie van de speech gevonden op een middelbare school in North Carolina. Hij hield die toespraak daar in november 1962.

Dat King, de leider van de burgerrechtenbeweging in de jaren 60, daar de woorden 'I have a dream' gebruikte was bekend, maar nu is duidelijk dat King de woorden op de middelbare school ook acht keer uitsprak, dat is net zoveel als in Washington.

Ook had King het daar al over de 'zonen van slaven' en de 'zonen van slavenhouders'. King heeft in de tussenliggende acht maanden wel geschaafd aan de toespraak, want op sommige plekken gebruikte hij andere woorden.

De toespraak van King geldt als een van de bekendste toespraken in de Amerikaanse geschiedenis. King sprak hem uit op 28 augustus 1963 op de trappen van het Lincoln Memorial ten overstaan van een publiek van 200.000 mensen. De gebeurtenis werd rechtstreeks op televisie uitgezonden, een unicum voor die tijd.

In de rede gebruikte dominee King citaten uit de Bijbel en uit de Onafhankelijkheidsverklaring, de Grondwet van de Verenigde Staten, en de Emancipatieproclamatie en de Gettysburg Address, beide van president Lincoln.

De speech wordt door kenners als een retorisch meesterwerk beschouwd.

Martin Luther King: 'I have a dream'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl