NOS Nieuws

Friesland Campina: lage melkprijs is tijdelijk

'De lage melkprijzen zijn tijdelijk'

De lage melkprijs waar door veel boeren in de problemen komen is van tijdelijke aard. Dat zegt Piet Boer, voorzitter van de coöperatie Friesland Campina. Boer vertegenwoordigt de ruim 13.500 melkveehouders die samen eigenaar zijn van het op een na grootste zuivelbedrijf ter wereld.

Op dit moment zorgen de Russische boycot en een tegenvallende vraag in China voor een melkprijs die voor de meeste boeren onder de kostprijs ligt. Omdat de melkprijs de afgelopen jaren hoog was, is het aanbod van melk op de wereldmarkt juist gestegen, onder meer door de afschaffing van het Europese melkquotum op 1 april van dit jaar.

De afgelopen jaren is de Nederlandse en Europese politiek zich steeds minder gaan bemoeien met de vraag en aanbod van melk en zuivelproducten. Nu veel boeren in acute geldnood komen wordt er door sommige boerenorganisaties gepleit voor nieuwe overheidsbemoeienis om de melkprijs weer omhoog te krijgen. Boer ziet daar echter niets in.

Piet Boer, voorzitter van Friesland Campina, denkt niet dat de melkprijs laag blijft

Friesland Campina wijst op de gunstige langetermijn-prognose van het Landbouw Economisch Instituut en gaat ervan uit dat de Nederlandse melkveehouders uiteindelijk weer profiteren van de toenemende vraag naar zuivel in de wereld.

Verreweg het grootste deel van de Nederlandse melkproductie is voor de export. Prijsbeleid van de Nederlandse of Europese overheid is schadelijk voor die exportpositie, zegt Piet Boer.

Volgens de voorzitter van de coöperatie van Friesland Campina kan de overheid boeren beter helpen door de belastingdienst uitstel van betaling te laten geven aan boeren die in de problemen zitten. Verder hoopt hij dat de banken zich de komende maanden soepel opstellen bij het tijdelijk verstrekken van extra krediet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl