NOS Wielrennen

Meningen verdeeld over 'gouden kilometer'

Voegt de gouden kilometer wel iets toe?

De 'gouden kilometer', een kort op elkaar liggende serie van drie sprints waarin bonificatieseconden te verdienen zijn, beleeft bij de Eneco Tour zijn debuut in de WorldTour. Op de tweede dag van de rittenkoers leverde het Jesper Asselman zelfs de leiderstrui op.

De één vindt de gouden kilometer een schitterend initiatief om het wielrennen aantrekkelijker te maken, de ander noemt het een krampachtige poging iets te vernieuwen wat geen vernieuwing nodig heeft.

Het hoort niet

"Ik vind het gewoon iets heel raars", zegt Niki Terpstra. "Het hoort er gewoon niet tussen. Als je wielrennen niet interessant genoeg vindt, moet je maar een andere sport kijken."

Lars Boom: "Ik denk niet dat het altijd nodig is om een laatste twintig, dertig kilometer spektakel te zoeken omdat dat er al genoeg is."

Wielerorganisator Leo van Vliet: "Nou ja, als jij televisie gaat kijken en er rijdt een groep van vijf, zes man voorop en die worden gewoon gegrepen, dat maakt het wielrennen niet spectaculairder. En nu kan er toch wel iets gaan gebeuren."

Jesper Asselman wordt gefeliciteerd door zijn ploegleider Michael Boogerd

Ideetje Terpstra

Terpstra heeft wel een ander idee. Geef de renners niet dezelfde tijd mee als ze in een groep finishen, maar geef ze hun daadwerkelijk doorkomsttijd.

"Heel veel renners zullen zeggen: Niki is gek, want dan wordt het gevaarlijk. Maar als je vijf dagen met een pelotonsprint bij de eerste tien eindigt, heb je uiteindelijk dezelfde tijd als de nummer 150. Je mag er wel een voordeel van hebben. Het is maar een ideetje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl