De IAAF heeft bij een nieuwe controle van urinemonsters van de WK atletiek in Helsinki en Osaka bij 28 atleten verdachte waarden gevonden.
NOS Sport

IAAF: 28 oude WK-monsters verdacht

Een nieuwe controle van urinestalen die werden afgenomen tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in 2005 en 2007 heeft bij 28 atleten onregelmatigheden opgeleverd. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF bekendgemaakt.

Een groot deel van de betrokken atleten is volgens de IAAF inmiddels gestopt. Tot de bewuste groep behoren ook atleten die eerder al eens zijn geschorst vanwege dopinggebruik. Een klein deel is nog actief in de atletieksport, maar van die atleten is niemand deze maand actief op de wereldkampioenschappen in Peking.

Geen namen

De IAAF heeft de namen van de betrokken atleten niet prijsgegeven. Wel zijn er voorwaardelijke schorsingen opgelegd.

De atletiekfederatie voerde in 2012 al een nieuwe controle uit van de urinestalen van de WK in 2005 (Helsinki). Nieuwe technologie bood de mogelijkheid in april de stalen nog een keer te onderzoeken. Dit keer werden ook de stalen van de WK van 2007 (Osaka) meegenomen.

Dopingautoriteit

Herman Ram van de Dopingautoriteit vindt het niet vreemd dat de IAAF de urinemonsters nog een keer heeft getest. "De apparatuur is zoveel nauwkeuriger geworden de afgelopen jaren. Er kan meer gevonden worden. In tegenstelling tot de berichten van afgelopen week loopt de IAAF wel voorop met dopingbestrijding. De IAAF geeft hiermee het goede voorbeeld."

Of er Nederlanders onder de 28 betrokken atleten zijn, kan Ram niet zeggen. "Als er Nederlanders bij betrokken zijn, wordt de Atletiekunie op de hoogte gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl