Steunbetuiging voor het hervormingsplan, zaterdag in Bagdad
NOS Nieuws

Iraaks parlement achter ambitieus hervormingsplan

Het Iraakse parlement heeft unaniem en zonder debat een hervormingsplan aanvaard dat de overheidsuitgaven verlaagt, de corruptie aanpakt en allerlei posten opheft, zoals die van de drie vice-presidenten en de drie vice-premiers. Het plan moet de nationale eenheid bevorderen.

De bevolking heeft in massademonstraties aangedrongen op de hervormingen. Het plan heeft de zegen van groot-ayatollah al-Sistani.

Premier meer macht

De macht van de premier wordt in het plan vergroot. Premier al-Abadi krijgt de bevoegdheid om gouverneurs en hoofden van regionale raden te ontslaan. Ook gaat er meer macht naar de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, ten koste van allerlei functionarissen voor wie voortaan veel minder geld in de begroting wordt uitgetrokken.

Al-Abadi beloofde vandaag plechtig dat hij ernst zal maken met de hervormingen, "ook al kost dat mij mijn leven".

Verdeeldheid en vriendjespolitiek

Na de Amerikaanse invasie in 2003 werd een nieuw politiek systeem ingevoerd met drie vice-presidenten en drie vice-premiers, bedoeld om de drie bevolkingsgroepen in het land (sjiieten, soennieten en Koerden) tevreden te stellen. Een regeringswoordvoerder zegt dat dat systeem leidde tot verdeeldheid, vriendjespolitiek en verkeerde beslissingen.

Door de hervormingen raakte de vroegere sjiitische premier al-Maliki, nu een van de vice-presidenten, op een zijspoor. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het vergroten van de tegenstelling tussen sjiieten en soennieten in Irak. Hij zou achter de schermen nog over een grote invloed beschikken. In het openbaar heeft hij zijn steun uitgesproken voor het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl